Månedsbrev for juni - Månebarna

Nå har vi kommet til siste måneden i barnehageåret før de fleste er i gang med sommerferie! I tillegg er det siste måneden for Sætrebo barnehage og oss som hører til der, før vi tar sommerferie og deretter begynner i ny barnehage. Vi vil takke for en fint år sammen med barn og voksne, og ønsker dere en nydelig ferie når tiden kommer☀️

Tilbakeblikk på mai:

17 mai feiring

Fredagen før 17. mai markerte vi grunnlovsdagen i barnehagen. Vi lagde pynt i rødt, hvitt og blått som vi pyntet med ute. Bjørnehula hadde også plukket blomster som de satte på bordene og langs gjerdet, og det ble utrolig fint! 

Alle sammen gikk i tog rundt barnehagen, og de som ville ble med på en lengre tur i tillegg, ned til matkroken. Vi ropte heiarop og viftet med flaggene! Bjørnehula fikk øve seg på å gå fremst slik de skulle i toget, og vi andre fulgte på.  

I forkant har vi hatt samlinger med fokus på flagget og lært om hva som skjedde da grunnloven ble til på Eidsvoll. 


Vårens småkryp

Småkryp og insekter har virkelig slått an hos barna og det er omtrent det første de begynner å lete etter når de kommer ut. De løfter opp kunstgressmattene som ligger rundt om på uteområdet og finner masse forskjellig! Tusenbein er det spesielt mye av, og vi har funnet biller, mark og snegler. 

På tur til løveskogen hadde vi med oss gjennomsiktige bokser med forstørrelsesglass som vi kunne fange og studere insekter i. Barna fant masse forskjellig som til og med vi voksne ikke hadde sett før, så da måtte vi prøve å finne ut hva de var.
Vi er opptatt av at barna skal ha muligeten til å undersøke selv, undre seg og komme med forslag til hva som kan være svaret før vi voksne kommer med våre forslag. Vi undrer oss sammen og prøver å finne ut av de spørsmålene som dukker opp. Undring og forskning i barnehagen gir glede, forventninger og kunnskap og det avler nysgjerrrighet og vitebegjær.
Å finne småkryp som vi ikke har sett før er en god mulighet for slike undrende samtaler og når ingen av oss vet hva vi har funnet kan vi undersøke sammen.
Vi har en arts-app der man kan legge inn bilder av blomster, insekter og mange andre arter og finne ut hva de heter. Den har vi brukt mye i jakten på småkryp, og funnet svaret på mye av det vi har lurt på hva er. 



Dette gjør vi i juni:

Mangfold

Uke 23, 24 og 25 er mangfoldsuker her i barnehagen. Vi fokuserer på temaer som fellesskap, vennskap, inkludering, forskjellige kulturer og familiesammensetninger. Vi jobber for å normalisere at vi ser forskjellig ut, liker forskjellige ting, kommer fra forskjellige steder, snakker forskjellig, bor i ulike familier, jenter og gutter kan like alle leker og farger, alle kan føle alle følelser, vi mestrer ulike ting og alle kan forelske seg i den de vil.
Ingenting rundt oss eller med oss er rart eller annerledes, det er en del av normaliteten. Dette er verdier og holdninger som barnehagen og hjemmene må ta på alvor.
Barnehagen har en plikt til å jobbe for å motvirke diskriminering og å fremme nestekjærlighet.


Fargefest

Fargefest er vår sommeravslutning for Tellus og månebarna. Vi pynter ute i barnehagen med farger og pynt som barna har laget, og koser oss sammen med foreldre og familie. Barna underholder og leker med vennene sine. Bjørnehula har sin egen avslutningssermoni den 11. juni.
Livet siste Fargefest på Sætrebo, men vi tar med oss tradisjonen til Villamoen.
 
Småkryp

Barna har stor interesse for insekter og småkryp, så vi fortsetter med dette i juni også!
Nå innreder vi det som har vært bilrom til rom for insekter og småkryp. Å endre lekemiljøer er en god måte å ta barna på alvor, lytte og ta hensyn til deres medvirkning.
Vi fortsetter altså å lære om insekter i hverdagen og utforsker de vi finner, paralellt med mangfoldstemaet vårt i juni.

 

Månedens fagstoff : Mangfold og gjensidig respekt 

"Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barnas nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller. Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. "(Rammeplan,2017) 

Mangfold handler om at mennesker ikke er helt like. I en gruppe mennesker er det mange forskjeller og ulikheter. Det gjelder uansett om gruppen er ganske liten eller veldig stor. Mangfold kan også bety variasjon. Mangfold forteller oss noe om variasjon og forskjeller mellom enkeltmennesker og mellom grupper. Det som kan skape variasjon blant oss, kan være alder, kjønn, seksuell legning, meninger, kulturell tilhørighet, religiøsitet, lærevansker, funksjonsnedsettelser, interesser, sosial bakgrunn, geografisk tilhørighet og så videre.(Hva er mangfold, NDLA). 

Mangfold kan altså være både synlige og usynlige forskjeller. Noen forskjeller er lette å se, de er veldig synlige. Det er lett å se forskjell på hudfarger, eller at en som bruker rullestol beveger seg annerledes enn en som går. Andre forskjeller er vanskelige å se, de er usynlige. Hva slags meninger en person har eller hva slags personer hen blir forelsket i er ikke synlige på utsiden.

Ordet mangfold henger sammen med menneskeverd. Menneskeverd betyr at alle mennesker er like mye verdt. Fordi alle er like mye verdt, er det viktig å møte mangfoldet av folk med respekt og åpenhet. Ingen skal behandles dårligere enn andre fordi de skiller seg ut. En gruppe kan ha mange forskjellige måter å delta og bidra på, som gjør den rikere og mer interessant.

Mangfold handler om at samfunnet blir bedre når man aksepterer at mennesker er forskjellige. Mangfold og respekt for mangfoldet blant menneskene rundt deg er en viktig verdi i samfunnet vi lever i. 


Viktig informasjon:

  • Røde dager: Mandag 9. juni er barnehagen stengt
  • Fargefest: Tirsdag 17. juni klokken 16.00-17.30
  • Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne. 
    - 24 timer etter endt feber 
    - 48 timer etter siste oppkast eller diaré 
    SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme. 
  • Sko og klær etter vær:  
    • Vanntette sko og støvler, eventuelt sandaler også
    • Tynn lue eller pannebånd / caps
    • Votter, helst noen som tåler vann.
    • Tynn dress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse. 
    • Tynn jakke eller fleece
    • Regntøy
    • Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
  • Sjekk skiftetøy daglig
  • Husk solkrem med navn på🤩
  • Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk


Hilsen alle ansatte på Neptun :)