Månedsbrev Mai Bjørnehula

Våren har kommet for fullt de siste ukene. Vi opplever at barna storkoser seg ute, spesielt når de kan ha på mindre klær. I tiden fremover vil vi oppholde oss så mye som mulig ute, både i barnehagen og ute på tur. Barna liker godt å ta med inneaktiviteter ut, slik som puslespill, bøker, tegnesaker osv, så det blir det nok å pusle med ute når det er finvær. Bjørnehula har også mye helt eget og helt spesielt å se frem til i Mai. Les videre i månedsbrevet om resten av det spennende som skjer fremover.

Tilbakeblikk på April: 

Verdensarven Birkeland

Vi har vært på ny tur til Yli for å ta fatt på neste kapittel om verdenarven. Denne gangen var det historein om Birkeland som sto for tur.  Birkeland var en smart forsker og oppfinner. Han likte og forske på nordlyset – men for å finansiere dette fant han opp andre ting som kunne gi han penger til forskning.Vi snakket mye om jorda og stjernebilder - hvor er nordstjerna/polarstjerna?Hva er egentlig nordlyset – det er små eksplosjoner fra sola - men de er ikke farlig. Alltid spennede og gøy å være med på verdenarven. 

     

 

Beredskapsuker

På Bjørenhula har beredskapsukene bestått i mye sykehus lek. Sykehuset ble kalt Ambulotta etter førsthejlepsbamsen Ambulotta. Her har det vært mye fin lek. sykehuset har behandlet brukne ben, gjennomført operasjoner, førstehjelp og sårstell. Ambulotta sykehus har også sin egen nødsentral, så ringer du 113 kan du havne der. 

                        

Bjørenhula har snakket sammen om hva vi kan gjøre når noen har skadet seg eller er bevisstølse, vi har snakket om nødnummer og hva som skjer når du ringer dit.

Ambulotta kom også på besøk til barnehagen til stor glede for bjørnehula. Det var kosleig å hilse på henne og mange syns hun var veldig søt. En titt inne i sykebilen ble det også. Det var spennede. Takk til Helenes mamma for hennes engasjement!

                                                 

Turer i nærmiljøet

Bjørnehula har benyttet seg av finværet i det siste, både på turdager og utenom har vi tatt oss turer ut i fra barnehagen. Bjørenhula er gode til å gå langs veien, og trafikkregler er i full innlæring før skolestart. Vi holder oss til siden, går på ventre side, går fint, ser oss for og lytter når vi skal over veien. Dette kan vi nå. Nærmiljøet er tatt i bruk i det fine været. Vi har gått til fortballbanen, biblioteket og i løveskogen. Barna liker godt å komme " ut " fra barnehagen og koser seg mye på tur sammen. 

 

                                      

 

 

Månedens fagstoff:  Selvfølese.

Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, og hvor mye vi føler at vi er verdt. Klarer du å gi barnet følelsen av å være god akkurat slik han er, blir det også lettere for ham å like seg selv, inkludert feil og mangler. En god selvfølelse er viktig for å bli et selvstendig menneske, som tør å stole på seg selv og tar gode valg - både for seg selv og andre. En sterk og sunn selvfølelse stopper, minsker eller forebygger mobbing, konflikter, sårbarhet, nervøsitet, innlæringsvansker, aggressivitet, konsentrasjonsvansker, usikkerhet, negativitet, sjenerthet, hyperaktivitet og prestasjonsangst. En sterk og sunn selvfølelse gir ro, balanse, konsentrasjonsevne, sikkerhet, suksess på skolen, overskudd, gode prestasjoner, positivitet, aksept av andre, selvaksept, glede, trygghet og tiltrekker sunne vennskap. Barn som har en god selvfølelse blir mer motstandsdyktige mot andres opptaninger. 

På bjørnehula jobber vi i hverdagen mot å skape robuste barn som har tro på seg selv og føler at de er gode akkurat slik de er. Dette gjennom å anerkjenne barnas tanker og føleser i møte med andre og i søtte dem i å prøve, feile og mestre nye utfordringer. Barna oppfordres til å prøve selv. Både i praksiske gjøremål og når de møter på motstasnd i lek. Gjennom erfaringer med å klare selv vokser barnas tro på egene evner og at de klarer å ordne opp. Gjør vi noe feil eller ikke får noe til går det bra. Vi kan prøve igjen. Uansett er du god nok. Dette bidrar til en god selvfølelse. 

"Barnehagen skal være et trygt og utfordrende sted der barna kan prøve ut ulike sider ved samspill, fellesskap og vennskap. Barna skal få støtte i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser. "(Rammeplan,2017) 

Dette kan man gjøre for å styrke barnets selvfølelse:

  • Bruk tid på å snakke med barnet om selvfølelse. Hva det er og hvorfor det er viktig.
  • Hvordan kjennes det ut å ha det bra? Når kjenner du at du har det bra?
  • Lytt til barnet når det har noe å fortelle. Vær pålogget når du lytter. Gi barnet positiv respons på det som er bra. Hjelp det å finne løsninger på det som ikke er bra.
  • Sett ord på gode opplevelser dere har sammen. Snakk om hvordan man løser konflikter og hva man kan gjøre når uheldige situasjoner oppstår.
  • Hva er lurt å gjøre når man blir sint, lei seg eller er trist. Gjør barn trygge på å vise følelser og lær dem hvordan de best kan håndtere dem når de kommer.
  • Støtt barnet med gode argumenter for å være seg selv. Begrunn hvorfor det er viktig å være fornøyd med seg selv og hvorfor det er bra at vi er ulike som mennesker.
  • Legg vekt på mestring fremfor prestasjon

Å føle mestring legger et godt grunnlag for videre utvikling. Det føles bra og man får lyst til å utfordre seg selv mer.

 

 

Dette skjer i Mai:  

 

Togtur til Brekkeparken: Onsdag 7 Mai. 

Vi tar togturen til skien og drar på tur til Brekkeparken. 

Barnet møter på buss og tog terminalen der ansatte venter på dere kl. 08:50 onsdags morgen. Toget kjører kl.09:09.

Vi drar med vanlige klær, joggesko og sekk på ryggen. Dersom det regner denne dagen, må barnet ha på seg regntøy og støvler. Togturen i seg selv er supergøy og kanskje første togtur for mange? Vi smaker litt på det vi har i sekken, suser avgårde på skinnene og følger nysgjerrig med gjennom vinduet.

Barnet må ha en sekk med dette i:

1. En stor og god niste

2. En flaske med drikke 3

3. Jakke ved behov

Barnet må hentes på togstasjonen kl. 15:47 

                                                               

 

 

Vanntilvenning:  Torsdag 08. 05  og Torsdag 15.05

Vi tar en nye tur til Yli for å bade.  På torsdag 8. 05 blir det også verdenarv om temaet Rallaren.:) 

Barna må være i barnehagen senest 9 00 disse  dagene. 

- Husk å ta med: Badetøy, håndkle og såpe (marker alt med navn)

(Det er armringer, dykkebriller og flyteleker på yli, så dette trengs ikke) 

                                              

 

 

Vi fortsetter med skolebesøk 

Da reiser vi til skolen sammen med en voksen fra barnehagen. Det er skolen som har regi denne dagen.
Det er en spennede dag, der vi blir tatt godt i mot på skolen og blir litt bedre kjent. 

Lisleherad Montesorri skole: Tirsdag 06.05 

Sætre skole: Ny dato kommer. 

 

                                                        

 

 

17 mai Markering


Vi markerer 17 mai i barnehagen fredag 16 mai og går i tog. I den forbindelsen lager vi 17 mai-pynt til avdelingen eller som vi kan bruke i toget. Vi skal også ha dugnad istedenfor turdag onsdagen før der vi sammen med barna rydder og ordner uteområdet slik at det er klart til feiring! 

Bjørenhula  vil i sammenheng med markeringen ha  tema om demokrati og hva det innebærer. 

 

Hurraropene våre: 

 

 17. mai med sol og sommer,

her er det Sætrebo som kommer.

Hurra, hurra, huraaa!!

                                                                             

 Hipp hurra for landet vårt,

det er både fint og flott.

I dag så er vi alle glad,

derfor roper vi hurra.

Hurra, Hurra, Hurraaaa!!

 

Husk at på 17 mai er det bjørnehula som har oppdrag med å bære duskene til fanen vår i 17 Mai toget.  Det er en gjev oppgave på selve dagen.)  Eget skriv med hvor den enkelte skal bære kommer når det nærmer seg :) 

 

Annen informasjon:

  • Røde dager: Torsdag 1 mai og torsdag 29 mai er barnehagen stengt
  • Planleggingsdag: Det er planleggingsdag 30 mai og barnehagen er da stengt 
  • Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne. 
    - 24 timer etter endt feber 
    - 48 timer etter siste oppkast eller diaré 
    SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme. 
  • Sko og klær etter vær:  
    • Vanntette sko og støvler
    • Tynn lue  / caps
    • Votter, helst noen som tåler vann.
    • Tynn dress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse. 
    • Tynn jakke
    • Fleece 
    • Regntøy
    • Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
  • Sjekk skiftetøy daglig
  • Husk solkrem med navn på🤩
  • Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk


Hilsen alle ansatte på Neptun :)