Månedsbrev for mai - Månebarna

Nå er snøen smeltet og våren her for fult. Vi koser oss ute med gode temperaturer, leker og utforsker det våren har å by på.

Tilbakeblikk på april:

Påske

I forbindelse med påska har vi hatt formingsaktiviteter der vi lagde påskekyllinger og hus med karse-hage. Med barna i denne aldersgruppen prøver vi å la dem gjøre så mye som mulig selv og støtter dem i det de trenger hjelp til. Med karse-hagen har de fargelagt husene, sådd karsen og vannet den for å få den til å vokse. De har sett den spire og gro, og siden karse vokser så fort var det mange av dem som allerede hadde fått en liten hage før husene ble sendt hjem. Vi har også laget påskekyllinger av kongler. Barna har malt og plukket ut øyne, nebb og fjær, som de har limt det på. 



 

Beredskapsuker

Når vi har beredskapsuke jobber vi med førstehjelp og vi bruker dukken Henry og nye Ambulotta.
Henry er en veldig uheldig gutt som skader seg og trenger hjelp til behandlig. Barna lærer hva man skal gjøre i forskjellige situasjoner som hvis han har brent seg, er bevisstløs, får sår eller er lei seg. 
Vi har brukt Henry i samling og brukt ipaden til spill der barna får forskjellige instrukser om å hjelpe han som de skal følge. 

Ambulotta er ambulansens nye maskot. Hun er en kanin, og fungerer for ambulansen på samme måte som Bjørnis for brannbilen. Vi har to bøker om Ambulotta som vi har lest sammen med barna, og ambulansen og Ambulotta har vært på besøk! Det var stor stas for barna, og de fikk hilse på Ambulotta og utforske ambulansen. 

 

Inne på bilrommet har vi endret lekemiljø disse ukene og laget til sykehus med sykeseng og diverse sykehusmateriell. Det har skapt mye god rollelek som lege og pasient, og barna har spilt ut mange forskjellige scenarioer der de er syke eller har skadet seg. De setter sprøyte, gir væske, undersøker og behandler med plaster og bandasje. 


Vår

Nå er våren kommet for fult med både sol, regn og høyere temperaturer. Vi er mer ute på ettermiddagene og koser oss med det våren har å tilby. 
Barna er nyskjerrige, utforskende og undrende i møte med den nye årstiden. Vi har funnet mark og hestehov på bakken, og blader på trærne som vi ser på og studerer. Sandkassen og huskene kan endelig tas i bruk igjen, og til barnas store glede har vi funnet frem sykler og sparkesykler. 

 

Vold og overgrep

Vi har gjennomført samlinger med kunnskapsdeling om vold og seksuelle overgrep, som et ledd i forebyggingsarbeidet.  Kloke barn som har mye bra å komme med og masse tanker. Barn må vite!
Vi lærer barn om at det er forbudt å stjele, kjøre bil uten belte, eller mobbe noen. Å lære barn hva voksne og andre har lov til og ikke lov til å gjøre mot de og deres kropp er kanskje det viktigste av alt!
På biblioteket kan flere bøker lånes, om dere vil ha dette som tema på hjemmebane.



Dette gjør vi i mai:

17 mai
Vi markerer 17 mai i barnehagen fredag 16 mai og går i tog. I den forbindelsen lager vi 17 mai-pynt til avdelingen eller som vi kan bruke i toget. Vi skal også ha dugnad istedenfor turdag onsdagen før der vi sammen med barna rydder og ordner uteområdet slik at det er klart til feiring! 

 
Vårens småkryp

Vi jobber videre med temaet vår og skal nå dykke dypere inn i småkrypenes verden! Er det noe barna virkelig er opptatt av for tiden så er det alt smått som beveger seg på bakken og i jorda. Maur, edderkopper, mark, biller og fluer kan man forske mye på og lære om. 


Tilvenning til Villamoen
Vi er i gang med tilvenning til vi flytter til Villamoen. Vi har allerede vært på tur dit for å bli kjent med uteområdet, og det vil vi fortsette med helt frem til sommerferien. Vi bytter på å dra på tur dit, men barna trenger også andre impulser, så turer andre steder blir det også fortsatt.  Vi er snart ferdig med overgangsbok, med bilder av uteområdet, alle rom inne og alle ansatte de vil treffe og bli kjent med når de starter der. Denne vil være tilgjengelig og tas i bruk daglig.


Månedens fagstoff: Selvfølelse og selvbilde

Barnehagen skal gi rom for barnas ulike forutsetninger, perspektiver, erfaringer og bidra til at barna, i fellesskap med andre, utvikler et positivt forhold til seg selv og tro på egne evner (RP, 17, s. 8). 

Selvfølelse og selvbilde omhandler hvordan man oppfatter seg selv og hva man føler om seg selv. Positiv selvfølelse og et positivt selvbilde er viktig for å utvikle egen identitet og å være trygg i seg selv som menneske. De som er trygge på seg selv er ofte bedre rustet i møte med utfordringer og i nye situasjoner. 

I barnehagen møter barna forskjellige oppgaver og utfordringer hver dag. Vi ønsker at barna skal tørre å prøve nye ting og oppleve mestring, og nettopp mestring og mesteingsfølelse er med på å styrke barnets oppfattning av seg selv og egne evner. Vi jobber for å støtte barna i denne prosessen og oppmuntrer dem til å prøve, spesielt hvis det er noe vi er sikre på at de kommer til å få til. Er det noe de ikke får til forsikrer vi dem om at det er helt vanlig å ikke få til noe på første forsøk, og at man ofte må øve flere ganger før man mestrer noe. Da kan vi hjelpe til med å forhindre at de gir opp eller føler de ikke får til noe. 

Rammeplanen sier at man utvikler et positivt forhold til seg selv også sammen med andre, noe vi ser veldig tydelig i barnehagen. I samhandling med andre viser barna sine interesser og positive egenskaper, og utvikler vennskap og tilhørighet. De finner sin plass i gruppa og kan kjenne på følelsen av å være verdsatt av de rundt seg. Det er også med på å styrke selvfølelsen og selvbildet til barnet.
 

Viktig informasjon:

  • Røde dager: Torsdag 1 mai og torsdag 29 mai er barnehagen stengt
  • Planleggingsdag: Det er planleggingsdag 30 mai og barnehagen er da stengt 
  • Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne. 
    - 24 timer etter endt feber 
    - 48 timer etter siste oppkast eller diaré 
    SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme. 
  • Sko og klær etter vær:  
    • Vanntette sko og støvler
    • Tynn lue  / caps
    • Votter, helst noen som tåler vann.
    • Tynn dress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse. 
    • Tynn jakke
    • Fleece 
    • Regntøy
    • Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
  • Sjekk skiftetøy daglig
  • Husk solkrem med navn på🤩
  • Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk


Hilsen alle ansatte på Neptun :)