Månedsbrev April for Bjørnehula

Vi legger mars bak oss og ønsker april velkommen. I barnehagen merker vi at våren er her. Det er varmere i været og vi koser oss mye ute i barnehagen. Sandkassene er kommet frem igjen og her er det mye fin lek. Huskene er også i sving etter at de er kommet opp. Fine truer i skogen har vi også hatt. Der koser bjørnehula seg mye. Vi gleder oss til mye gøy lek både inne og ute i måneden som kommer:)

Tilbakblikk på Mars 

Bokstavhotell

Vi har åpnet bokstavhotellet på bjørnehula.   Gjennom bokstavhotell lærer barna hele alfabetet med sine ulike sanser. Vi smaker på bokstaver, lukter på, føler og lærer regler og dikt med aktuell bokstav. Barna setter sin forbokstav i bokstavhotellet når det er deres tur. Bjørnehula har kost seg mye med bokstavhotell samlingene og interessen for bokstaver er stor.

 

 

Vold og overgrep

"I følge rammeplanen og FN`n barnekonvensjon er dette et lovpålagt område å jobbe med i barnehagen. Vi har hatt dette på planen i Sætrebo siden dag 1. Barn er lojale og er helt avhengig og prisgitt de voksne de har rundt seg.
Alt som ties om blir tabu og de temaene vi 
pakker rundt fører til at barn blir skamfulle. Barn må ha kunnskap om de skal forstå når de blir utsatt for ulovlige hendelser. Vi snakker med de om gode og vonde hemmeligheter, om kroppen vår, hva andre barn og voksne har lov og ikke lov med oss, norges lov, grenser, alarmtelefonen, vi ser mye på bilder, reflekterer og samtaler gjennom Stine Sofies
barnehagepakke" (Rammeplan 23/34 og barnehagens årsplan) 

På bjørnehula har vi gått gjennom plansjen fra Stine Sofies Stiftelse. Barna var reflekterte rundt bildene og det ble flere gode samtaler underveis.

Kroppen

Bjørnehula er interessert i hvordan kroppen virker om dagen. Vi har så langt sett nøyere på hvordan hjernen og lungene fungerer. Vi snakket om at vi puster med lungene, de ligger under ribbeina og jobben til lungene er å sende oksygen til blodet og at blodet kjører den rundt til f eks musklene som trenger oksygen for å fungere.

Vi lagde modell av lungene og forsket litt rundt nettopp dette. Vi har sett på hjernen i samling og snakket om at den er sjefen over kroppen. Det synes barna var veldig tøft. 

Vanntilvenning 

Bjørnehula har vært på første runde med vanntilvenning på Yli. Det ble stor suksess.
Alle var veldig fornøyde med badinga. Det var mye plask, svømming, dykking og glede i bassenget.
Vi gleder oss til flere turer i bassenget fremover. 

Månedens Fagstoff: 

Sosial kompetanse:

Barnehagens oppgave er at alle barn skal kunne erfare at de er betydningsfulle for flokken. De skal få erfare positive samspill med barn og voksne.
Barnehagen skal bidra til at barna utvikler 
ferdigheter og egenskaper som er hensiktsmessig i møte med andre, altså sosial kompetanse. (Årsplan 24/25)

Sosial kompetanse er evnen til å være i samspill med andre i ulike situasjoner og omgivelser. Det å kunne forholde seg til andre mennesker på en hensiktsmessig måte omfatter ferdigheter, kunnskaper og holdninger som utvikles i sosialt samspill.

Rammeplanen sier at: «I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne. Barnehagen skal aktivt legge til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. Barnas selvfølelse skal støttes, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov».
(Rammeplanen 2017)

På bjørnehula jobber vi hver dag med å utvikle barnas sosiale kompetanse. Å forholde seg til andre på en god måte er viktig kunnskap før skolestart.

 

Barn kan prøve ut og eksperimentere med sosiale ferdigheter i lek og annen aktivitet sammen med andre barn og voksne. Leken har stort fokus i hverdagen vår på bjørenhula.
Barn utrykker seg gjennom leken – personlighet, interesser, humor og glede kommer frem. Vi lærer barna og kjenne gjennom leken, å kjenne barna er vesentlig for å på best mulig kunne legge til rette for hver enkeltes utvikling av sosial kompetanse. 

Rammeplanen sier at leken skal « være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling»(R17).
Når vi leker er de voksne er aktivt med og kan veilede barna i samspillet dem imellom. Oppstår det konflikter i leken veileder og støtter vi barna til å løse dem på best mulig måte. Dette gjennom å bekrefte barnas følelser, hjelpe dem til å sette seg inn i andres følelser, og gi dem alternativer til hensiktsmessige måter å formidle sine ønsker på. Vi støtter barna i å sette egne grenser og respektere andres grenser. Ofte undres det sammen med barna over hva vi kan gjøre for å bli enige, for å helpe de som står utenfor, eller for å sammen finne løsninger for å komme videre i leken. 

Vi skal ikke bli kvitt konflikter, men være der for å hjelpe barn å håndtere de (Sondre Bjaaberg). På denne måten utvikler også barn empati, blir løsningsorienterte, føler mestring og bygger opp om et positivt selvbilde. 

 

Dette skjer i April 

Verdensav og  vanntilvenning 

- Torsdag 03.04 drar vi på verdensarv og i bassenget på Yli.

 
- Husk å ta med: Badetøy, håndkle og såpe (marker alt med navn)

(Det er armringer, dykkebriller og flyteleker på yli, så dette trengs ikke) 

Skolebesøk: 

Vi er invitert på skolebesøk til de ulike skolene i April.
Da reiser vi til skolen sammen med en voksen fra barnehagen. Det er skolen som har regi denne dagen.
Det er en spennede dag, der vi blir tatt godt i mot på skolen og blir litt bedre kjent. 

Sætre skole: Onsdag 23.04

Tveiten skole: Tirsdag 29. 04

Lisleherad Montesorri skole: Onsdag 30. 04  

 

Påskeforberedelser

Vi skal ha påskeverksted, aktiviteter og fortellinger knyttet til påske, og lære litt om påsken. 

Barnehagen skal: "gi barna kjennskap til og markere merkedager, høytider og tradisjoner i den kristne kulturarven og andre religioner og livssyn som er representert i barnehagen (Rammeplan for barnehager, 2017).

 

Beredskapsuker uke 17 og 18 

Disse to ukene tar vi aktivt i bruk det pedagogiske opplegget ved å bruke Henry.
Målet vil være å bli kjent med og få kunnskap om førstehjelp. Vi øver på stabilt sideleie på hverandre, og hva vi gjør hvis noen blir skadet.

Vi øver også på å «ringe» til brann, politi og ambulanse. Gjennom lek er fokuset sykehuslek, ambulanse, helsestasjonen og legekontor.

Ambulotta vil vi også i år få noe kjennskap til. Vi har kjøpt inn bøker vi skal lese og vil vise bilder av den nye trøstefiguren til ambulansen. "Barn møter helsevesenet på ulike måter: Alt fra besøk på legevakten til å være pårørende til alvorlig syke foreldre. Ambulotta-figuren skal bidra til å trygge barna i disse situasjonene og til å spre kunnskap om førstehjelp" (På samme måte Bjørnis er brannvesenets trøstebamse).

Kanskje vil sykebilen/ ambulansen dukke opp på besøk hos oss også?

 

Dette er nødnummersangen, denne er kjent for barna og en fast liten sang vi har under beredskapsukene. Det blir lett å huske nummer til de ulike nødetatene og nummerene i sangen uttales på riktig måte. Det er forskjell på å ringe 1 - 1 - 0 og 110. 

Annet: 

 

  • Foreldremøte for bjørenhulaforeldre:
    Mandag 7. April KL 17.30 - 19 00
     
    - vi møtes på Sætrebo.

           - Det blir informasjon om innholdet det siste halve året i barnehagen.

 

  • PåskeferieBarnehagen er stengt fra og med onsdag 16. april til mandag 21. april. 
  • Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne. 
    - 24 timer etter endt feber 
    - 48 timer etter siste oppkast eller diaré 
    SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme.
  • Sko og klær etter vær. Våren kommer, så sjekk skapet til barnet ditt:)
    Nå begynner temperaturen å stige og snøen smelte. Det vil fortsatt være vått, men det er på tide å ta med tynnere uteklær. 
    • Vanntette sko og støvler
    • Tynn lue og ekstra hals
    • Tykke og tynne votter, helst noen som tåler vann.
    • Tynn dress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse. 
    • Fleece eller ull.
    • Regntøy
    • Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
  • Sjekk skiftetøy daglig uansett

 

  • Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk.

Mvh Linda, Manh, Anne og Ina