Tilbakeblikk på mars:
Liv og røre
Vi har hatt mer fokus på å bruke kroppen denne måneden og det har virkelig vært en suksess! Samlinger og grupper er mer preget av fysisk aktivitet, og vi har brukt sang og musikk, forskjellige leker og mateiell vi har fått i forbindelse med liv og røre.
I samlinger har vi hatt fokus på blant annet sang og musikk med bevegelse, som "hode, skuldre, kne og tå", "alle barna klapper" og "opp på tå". Vi har også hatt yoga for barn.
I grupper har vi brukt liv og røre materiell, hatt hinderløyper og lekt leker som "rødt lys", "kongen befaler" og gjemsel. Vi opplever at barna et interessert i å delta lengre enn ved stillesittende aktiviteter, og at det oppstår færre konflikter. Disse aktivitetene bidrar også til å skape felles referanser som barna kan bruke selvstendig i leken senere.
Det har vært mer sol og høyere temperatur i det siste, så vi har tilbrakt mer tid ute og det har vært deilig. Barn i denne alderen er anbefalt å være aktive 3 timer i løpet av dagen, og ute er kroppen i altivitet så og si hele tiden.
Vi har vært på mange fine turer i mars.
Fellesturer med Bjørnehula har det også blitt. Det er gøy å komme ut av barnehagen, oppleve skogen eller andre deler av nærområdet vårt:) Ikke minst er det stas med tursekk.
Grupper - tett på barna
Hver formiddag deler vi barnegruppa i to og har grupper. Vi har språkgrupper med fokus på språkutvikling, og bruker forskjellige metoder for å være innom de ulike delene av språket. Noen ganger bruker vi eventyrbokser og fokuserer på spesifikke ting som preposisjoner, verb eller adjektiv.
Vi bruker også diverse lotto og memory spill for begrepstilegnelse i forskjellige kategorier (leker, måltid, påkledning mm.)
Vi har matlagingsgruppe (Liv og røre) på torsdager der barna er med å lage lunsj.
Der øver vi på blant annet å kutte grønnsaker, forberedelse, koking og steking av råvarer. Vi har fokus på hygiene og sikker bruk av kniv og andre redskaper.
I tillegg har vi andre aktivitets- og lekegrupper med ulikt lekeinnhold som f. eks: billek, familielek, konstruksjonslek, utkledning og aktivitetsgrupper som f. eks: tegne/male/forming, brettspill og pusle-grupper, forskegrupper og utegrupper.
Vold og overgrep:
Vi er i gang med opplæring, som et ledd i forebyggingsarbeidet.
Barn MÅ VITE!
Vi tar i bruk kunnskap og materiell fra Stine sofie barnehagepakke, NRK super-serien "Kroppen min eier jeg" og andre bilder, samtaler/refleksjon, tegning m.m
Det er 4 åringene som deltar i disse gruppene, og vi skal ha 3 samlinger denne våren.
"I følge rammeplanen og FN`n barnekonvensjon er dette et lovpålagt område å jobbe med i barnehagen. Vi har hatt dette på planen i Sætrebo siden dag 1. Barn er lojale og er helt avhengig og prisgitt de voksne de har rundt seg.
Alt som ties om blir tabu og de temaene vi pakker rundt fører til at barn blir skamfulle. Barn må ha kunnskap om de skal forstå når de blir utsatt for ulovlige hendelser.
Vi snakker med de om gode og vonde hemmeligheter, om kroppen vår, hva andre barn og voksne har lov og ikke lov med oss, norges lov, grenser, alarmtelefonen, vi ser mye på bilder, reflekterer og samtaler gjennom Stine Sofiesarnehagepakke"
Dette skjer i april:
Påske
Det nærmer seg påske og derfor begynner vi nå med påskeforberedelser de siste 14 dagene før påskeferien. Vi lager påskepynt og snakker litt rundt hvorfor vi markerer påska og hva vi bruker å gjøre.
Beredskapsuker uke 17 og 18
Disse to ukene tar vi aktivt i bruk det pedagogiske opplegget ved å bruke Henry.
Målet vil være å bli kjent med og få kunnskap om førstehjelp. Vi øver på stabilt sideleie på hverandre, og hva vi gjør hvis noen blir skadet.
Vi øver også på å «ringe» til brann, politi og ambulanse. Gjennom lek er fokuset sykehuslek, ambulanse, helsestasjonen og legekontor.
Ambulotta vil vi også i år få noe kjennskap til. Vi har kjøpt inn bøker vi skal lese og vil vise bilder av den nye trøstefiguren til ambulansen. "Barn møter helsevesenet på ulike måter: Alt fra besøk på legevakten til å være pårørende til alvorlig syke foreldre. Ambulotta-figuren skal bidra til å trygge barna i disse situasjonene og til å spre kunnskap om førstehjelp" (På samme måte Bjørnis er brannvesenets trøstebamse).
Kanskje vil sykebilen/ ambulansen dukke opp på besøk hos oss også?
Vår
Nå er våren endelig på vei og vi jobber med temaet Vår på avdelingen. Vi trekker den inn i forming, samlinger, grupper og aktiviteter ute.
Rammeplanen presiserer at barnehagen skal legge til rette for et mangfold naturopplevelser og gode opplevelser med friluftsliv året (R.17 S.52).
Vi vil naturligvis være mer ute når vi ikke blir så kalde eller våte, og denne tiden er en perfekt arena for undring og utforsking! Det spirer og gror på bakken og trærne får tilbake bladene sine. Hvorfor vokser blomtene opp fra jorda og ikke ned? Hva trenger de for å vokse seg store? Hvor har fuglene vært hele vinteren?
Vi vil bruke utetiden og turer til å legge et ekstra fokus på hva som skjer i naturen om våren.
Allerede er det vårblomster, insekter og småkryp å skimte. Det er såå spennende!
Vi tar snart frem lupeglassene våre, så vi kan forstørre alt vi finner.
Månedens fagstoff:
Sosial kompetanse.
Barnehagens oppgave er at alle barn skal kunne erfare at de er betydningsfulle for flokken. De skal få erfare positive samspill med barn og voksne. Barnehagen skal bidra til at barna utvikler ferdigheter og egenskaper som er hensiktsmessig i møte med andre, altså sosial kompetanse. (Årsplan 24/25).
Noe av det vi har stort fokus på i barnehagen er å støtte barna i å skape relasjoner og være i samspill med andre mennesker. Sosial kometanse omhandler å kunne forholde seg til andre mennesker på en hensiktsmessig måte i forskjellige situasjoner og settinger.
Rammeplanen sier at: «I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne. Barnehagen skal aktivt legge til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. Barnas selvfølelse skal støttes, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov».
(Rammeplanen 2017)
I barnehagen er leken sentral og en arena der barna skaper vennskap og tilegner seg erfaringer. Barn utrykker seg gjennom leken – personlighet, interesser, humor og glede kommer frem. Vi lærer barna og kjenne gjennom leken, å kjenne barna er vesentlig for å på best mulig kunne legge til rette for hver enkeltes utvikling av sosial kompetanse.
Det som er viktig for å gi barna best mulig grunnlag for utviklingen er at den voksne er aktiv og til stede i leken. Den trenger ikke alltid vær deltakende, men må være på i situasjonen for å hjelpe barna hvis det oppstår konflikter eller uenighet, og hjelpe dem å løse det på best mulig måte.
Vi ønsker å veilede dem til å komme med sine egne ønsker og behov, samt å lytte til andres ønsker og behov.
Viktig informasjon:
- Påska: Barnehagen er stengt fra og med onsdag 16. april til mandag 21. april.
- Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne.
- 24 timer etter endt feber
- 48 timer etter siste oppkast eller diaré
SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme.
- Sko og klær etter vær:
Nå begynner temperaturen å stige og snøen smelte. Det vil fortsatt være vått, men det er på tide å ta med tynnere uteklær.- Vanntette sko og støvler
- Tynn lue og ekstra hals
- Tykke og tynne votter, helst noen som tåler vann.
- Tynn dress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse.
- Fleece eller ull.
- Regntøy
- Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
- Sjekk skiftetøy daglig
- Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk
Hilsen alle ansatte på Neptun :)