Månedsbrev for mars 2025

Tilbakeblikk på februar

Vi har også i februar vært mye ute, tross kulda. Vi har hatt kortere turer ute og på onsdagene har vi gått på tur, for deretter å spise i barnehagen. Det har vært aking og snømannlaging. Opp og ned bakken med akebrett er god motorisk trening. 

 

Foreldreundersøkelsen:

Takk til alle dere som svarte på undersøkeløsen via utdanningsdirektoratet. Det var kun 3 barn som manglet,- knallbra oppslutning!
Vi gjorde det veldig bra og scoret over gjennomsnittet til både Telemark fylke og generelt i norgres land.
I tillegg gjorde vi det best av våre barnehager. Det i seg selv er ikke viktig, MEN det som ER viktig er at svarene kommer fra dere foresatte, og dere er ganske fornøyde med barnehagen som deres håpefulle og viktigste små mennesker vandrer, erfarer, leker, lærer og opplever hver dag:) 
Det gir OSS ansatte en enorm boost og motivasjon til å fortsette å tilrettelegge for trygge, gode, lærerike og morsomme dager med barna deres i et inkluderende fellesskap.
På udir er tallene  publisert og dere kan selv gå inn å se dersom dere ønsker:)

 

Foreldresamarbeid:

Vi har i februar hatt foreldremøte med tema "overflytting til Villamoen" og SU. Foreldrerepresentantene er godt fornøyd med prosessen frem til nå, selv om det er trist at det skjer.
En mor sa det godt: Dette blir bra. Vi må bare huske at vi alle har samme mål: "Det beste for barna":)
Nå er det som det er, og så må vi alle gjøre så godt vi kan.
Referat fra møtet; info, spørsmål og svar ligger på tavla, Kidplan.


Temaer i februar:


Vi har bl. a. hatt fokusuken "Med samisk blikk". Her ble barna kjent med ord og begreper knyttet opp til temaet, og sanger med bilder til.
Noen var med på å fylle melkekartonger med vann i fargene til det samiske flagget, som ble fryst.

Det ble også laget stjernenatten, der barna limte på små pinner i ulike farger. 
       

 

Skinnvotten:

Noen av barna startet med  å lage sitt eget dyr fra Skinnvotten. De har fått velge hvilket dyr de vil lage, og malt på hver sin treskive. De limte på øyne, noen ører og andre hale og tunge i filt. 

 

Pysjparty:

Alle barn og voksne kom til barnehagen i pysj denne dagen. Barna hadde også med sin egen bamse/kosedyr/koseklut. Vi hadde pyntet avdelingen og det gule rommet med kveld/natt tema. Det var mange stjerner og kasser og tepper som barna kunne leke med. Der kunne de sitte selv og de kunne legge kosedyret sitt der. Til lunsj lagde vi bananmuffins med bær. Som aktivitet fikk barna velge hva de ville ha i muffinsen sin, og de puttet selv oppi. De hadde valget mellom blåbær, bringebær og bjørnebær. En liten smak av bærene ble det også. I samling før lunsj fikk alle barna hver sin kasse å sitte i, sammen med teppe og sitt kosedyr. De kom opp en og en og viste frem det de hadde med. En liten fotoshoot ble det også, sammen med ett fellesbilde. Til frukt ble det servert fruktsalat. 

 

 

 

 

 

Mars måned på Tellus: 

I mars vil fortsette med temaet vårt, Skinnvotten. Vi blir mer kjent med de ulike dyrene i eventyret.
I mars vil vi bli kjent med hund, mus og frosk. Barna vil bli kjent med med hva de spiser, hvor de bor, størrelser, farger ol. 
Vi fortsetter med at barna skal få muligheten til å lage sitt eget dyr fra skinnvotten, dette blir laget av blant annet tremateriale, maling, øyne og filt.


    

 

Barnehagedagen 11. mars: Temaet for 2025 er lek, med slagordet "La leken leve"  

Med slagordet La leken leve! vil Barnehagedagen løfte frem barns rett til lek, og lekens betydning for barns opplevelse av en god barndom.

Leken er det som best beskriver den norske barnehagens egenart. For barn er det å legge til rette for, rydde plass til, oppmuntre til og delta i lek, det viktigste personalet i barnehagen gjør.

I rammeplanen for barnehager står det at «Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes».

Dette innebærer en forståelse av at leken skal ha en sentral posisjon i alle barnehager, og at lek er noe verdifullt i seg selv, og ikke et middel for noe annet. Se mer om dette temaet på kalenderen på KidPlan

 

Månedens fagstoff: Lek

Barnehagen har en stor rolle i å ivareta leken, dens muligheter og spiller en sentral rolle i barnets liv, utvikling og læring. I leken blir virkeligheten klargjort og forståelig. Gjennom leken utforsker, lærer og mestrer barnet. For å ivareta barnas behov for lek skal personalet på Sætrebo blant annet:

*Tilrettelegge for felles erfaringer hos barna, som grunnlag for lek.

*Inspirere til ulik typer lek både inne og ute.

*Ha forståelse for viktigheten av voksenrollen i og utenfor leken

*Innhente seg kunnskap om lekens betydning for barnets sosiale, språklige, kreative, emosjonelle og psykiske utvikling.

Årets satsningsområde er "Inkluderende lekemiljø". Det er nært knyttet til språkmiljø og arbeidet med inkludering. (årsplanen 2024/25)

 

"Det man hører, glemmer man

 Det man ser, husker man

 Det man gjør, forstå man"  (Loris Malaguzzi)

 

Dyr har vært en stor hit hos barna på Tellus og blir brukt hver dag i lek. Men hvordan kan man videre utvikle denne type lek?

Vi bestemte oss for å lage ulike miljøer i små rom hvor de ulike dyrene bor. Vi ser at flere av barna har gått fra å holde dyr i handa, bevege de litt på gulvet, til å bruke miljøene vi har laget. 

 

     

 

Vi vil fortsette å lage flere miljøer utover våren.
Miljøene blir laget etter barnas interesser. Foreløpig har vi "Skogen", "Savannen" og "Bondegården".
Det vi har observert frem til nå er disse nevnte er populære og at et "havmiljø" nok hadde vært av interesse. Barna er opptatt av haier og fisker, så et miljø under havoverflaten må nok tilrettelegges for fremover.

 

 

Viktig informasjon: 


*Planleggingsdag fredag 28. mars-
Barnehagen er stengt denne dagen

*KidPlan, Husk å gi beskjed hvis barnet ikke kommer i barnehagen, følg med på kalender og tavla for informasjon.

* Husk å levere skjema for overflytting til ny barnehage (eller ikke overflytting) innen 27. februar.

 

 

 Hilsen fra Trude, Runar, Karianne og Christin