Tilbakeblikk på februar:
Med samisk blikk
I forbindelse med samenes nasjonaldag 6 februar har vi hatt aktiviteter og samlinger med fokus på samiske tradisjoner og levesett. I begynnelsen av uka innledet vi temaet med lottospill i språkgrupper og joik i samling. Gjennom bruk av språkgruppe til å belyse et tema får barna støtte til å lære seg ord og begreper, og i denne sammenheng blant annet mat, bekledning og redskaper som er sentrale i den samiske kulturen. Vi snakket også rundt de forskjellige bildene for å skape en bedre forståelse rundt hva de er og hvordan de brukes.
Ute på nistedagen lagde vi "lavvo" som barna lekte i, og de kastet lasso på reisndyret som ble laget tidligere i uka. Vi har også spist den samiske retten "bidos" som tradisjonelt er en kjøttsuppe med reinkjøtt, og det samiske brødet "gahkko".
Som formingsaktivitet denne uka lagde barna lavvo/tipi-telt med silkepapir i fargene til flagget.
Vinter
Det har vært mindre løs snø denne måneden og litt skiftende temperaturer. Noen dager har det vært kaldt og glatt, og noen dager varmere og vått. Vi har likevel ikke lagt vekk akebrettene og akebakkene brukes like mye som før. Nå som underlaget er hardere og fastere sklir de nesten like fort uten akebrett også!
Leken er det som står mest sentralt for barna i løpet av barnehagehverdagen, og ute nå har vi funnet på litt forskjellig for å utvide lekemulighetene i snøen. Det er brukt strøsand til å lage veier i snøen slik at bilene har blitt mer brukt, og gravd hull og huler rundt omkring på uteområdet. Vi ser at de blir brukt daglig til både hopping, kryping, klatring og diverse rollelek.
Foreldreundersøkelsen:
Takk til alle dere som svarte på undersøkeløsen via utdanningsdirektoratet. Det var kun 3 barn som manglet,- knallbra oppslutning!
Vi gjorde det veldig bra og scoret over gjennomsnittet til både Telemark fylke og generelt i norgres land. I Notodden rett bak to menighetsbarnehager, altså på 3. plass.
Det i seg selv er ikke viktig, Det et som ER viktig er at svarene kommer fra dere foresatte, og dere er ganske fornøyde med barnehagen som deres håpefulle og viktigste små mennesker vandrer, erfarer, leker, lærer og opplever hver dag:)
Det gir OSS ansatte en enorm boost og motivasjon til å fortsette å tilrettelegge for trygge, gode, lærerike og morsomme dager med barna deres i et inkluderende fellesskap.
På udir er tallene publisert og dere kan selv gå inn å se dersom dere ønsker:)
Foreldresamarbeid:
Vi har i februar hatt foreldremøte med tema "overflytting til Villamoen" og SU. Foreldrerepresentantene er godt fornøyd med prosessen frem til nå, selv om det er trist at det skjer.
En mor sa det godt: Dette blir bra. Vi må bare huske at vi alle har samme mål: "Det beste for barna":)
Nå er det som det er, og så må vi alle gjøre så godt vi kan.
Referat fra møtet; info, spørsmål og svar ligger på tavla, Kidplan.
Pysjamasparty🎉
En heindudrende morsom, deilig, innholdsrik og festlig dag ble gjennomført. En dag med pysjamas og kosebamser kunne by på samling med Georg, hengekøye med nattasang, massasje, fotbad, spa i ansikt, soveromslek og leggetid, barne-tv, morsom lunsj, valgfritt fruktspyd, bamsekos, fotoshoot, høytlesning og laging av sovemasker.
Utover det masse god lek og latter:)
Mange bilder finner dere i bildemappa på Kidplan.
Dagen skapte gode minner og både barn og voksne kjente at dagen hadde hatt mye å tilby. Utelek med Liv og røre ble det til slutt. Uken avsluttet dagen derpå med en helt vanlig fredag.
Dette gjør vi i mars
Liv og røre
Barna trenger å bruke kroppen sin og er veldig aktive om dagen. Vi vil i mars ha ekstra fokus på å bevege kroppen gjennom utholdenhet, ulike måter å bevege oss på og generell motorisk stimulering, både med og uten sang eller musikk. Vi vil bruke liv og røre-gruppene vi allerede er i gang med i tillegg til samlinger og andre istuasjoner der vi ser barna trenger å få bevege seg.
Liv og røre vil ha fokus både inne og ute.
Barnehagedagen 11.3 "La leken leve"
Med slagordet La leken leve! vil Barnehagedagen løfte frem barns rett til lek, og lekens betydning for barns opplevelse av en god barndom.
Vi er glad dette er årets tema for barnehagedagen, da vi opplever verdien av barnas lek hver eneste dag:)
Vold og overgrep
I løpet av mars vil GroA ha opplæring i dette temaet med alle 4 åringene. Hun vil gjennomføre samlinger der fokuset vil være gode og vonde hemmeligheter, kroppen min og hva voksne og andre barn har lov og ikke lov til å gjøre med kroppen vår.
Materiell fra Stine Sofie stiftelsen, NRK super, Eli Rygg og Margrete Wiede Aasland vil bli brukt.
Månedens fagstoff:
Leken er en viktig del av hverdagen vår. Vi ønsker vi å bidra til at barna kan oppleve engasjement, glede, humor, spenning og magi gjennom leken(R, 2017). Leken er den viktigste arenaen for barns utvikling og læring, og skal ha en stor plass i barnehage hverdagen. Gjennom leken lærer barnet å kjenne seg selv, de utvikler sin selvoppfatning og identitet. De utforsker hva de er i stand til å mestre og strekker seg mot nye utfordringer. (Lillemyr, Lek på alvor). Leken er en viktig del av hverdagen vår. På Neptun ønsker vi å bidra til at barna kan oppleve engasjement, glede, humor, spenning og magi gjennom leken(R, 2017).
Barna har over en lengre periode vist interesse for biler og liker i tillegg å bruke ulike tema-leker om hverandre. Vi har leken og den forbindelse også det fysiske miljøet som tema. Vi ser på dette som den tredje pedagog. Vi har jobbet med å utvikle lekesoner og rom etter dette. Vi ser det er viktig for leken at barnas interesser og medvirkning blir en del av lekemiljøet og at det tilføres materiell til leken som kan føre den videre og gjøre den mer spennende. Det har blitt et populært sted å leke.
Viktig informasjon:
- Planleggingsdag fredag 28 mars. Barnehagen er STENGT.
-
Husk å levere skjema for overflytting til ny barnehage (eller ikke overflytting) innen 27. februar.
- Sykdom: Vi minner om at barn som er syke bør holde seg hjemme til de er friske igjen, så vi kan redusere smitte til de resterende barna og voksne.
- 24 timer etter endt feber
- 48 timer etter siste oppkast eller diaré
SE alltid an almenntilstanden, er barnet for dårlig/sliten/utilpasss til å være ute, eller inngå i lek med andre, er det best å være hjemme.
- Sko og klær etter vær: Vinteren er her for alvor. Husk at barna trenger gode, varme klær til uteaktivitetene.
- Vanntette sko
- Lue med hals eller ekstra hals.
- tykke og tynne votter, helst noen som tåler vann.
- tykk vinterdress - fint om fotstrikkene er intakte, da det blir mye bevegelse.
- Fleece eller ull.
- Regntøy
- Ekstra skift i skapet; sokker, bukser, gensere, t-skjorter ++
- Sjekk skiftetøy daglig
- Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk
Hilsen alle ansatte på Neptun