Tilbakeblikk på Desember
Desember gikk unna i en fei på for bjørenhula. Det var en fin førjulstid med mye spennenede som hendte for julespente barn.
Juleverksted:
Det var ivrige barn på juleverksted, der var det mye fantasi og kreativitet i sving. I år ble det brukt mye naturmaterialer som bjørenhula har hentet med seg fra turene våre. Det kan bli fin pynt av det vi finner i skogen. Vi lagde også julegaver inspirert av banas interesse for spill i år. Det ble mange ulike materialer og ulike prosesser for å lage årest gaver. Ivirge barn både, snekret, limte, malte, tegnet (med linjal), klipte, sydde, borret og sagde. Tingene ble fint pakket inn og lagt i julepose av spente barn.
Advetssamling og desemberfest
Bjørnehula er en kreativ gjeng med veldig god fantasi. Før vår felles adventssamling for barnehagen lurte vi voksne på hva vi skulle gjøre på samlingen vår. Da fant barna ut at de ville ha skuespill. Med bitte litt hjelp lagde de sitt helt eget juleshow. De øvde mye før samlingen vår. på eget initativ. Alle var med og de koste seg med øving og forberedelser. På dagen for samling var det spente og stolet barn som gjorde skuespill og sang for restena av barnehagen. Det ble gjentatt på desemberfesten for foreldre, det var stor stas.
Baking av pepperkaker og lussekatter.
Det ble bakt til jul, mange deilige pepperkaker. Noen ble med hjem i juleposen med andre kreative gaver, mens veldig mange ble spist. Før Lusia bakte bjørenhula også lusskater vi skulle dele ut til resten av barnehagen. Mange gode kokker på bjørenhula som har full kontroll på måleing, røring, forming, og pynting.
Dette skjer i januar:
Nyttår:
Når vi kommer tilbake etter ferien er det blitt ett nytt år. 2025. Vi snakker om hva som skjer på nyttårsaften, samtaler rundt raketter, nytt år og hvorfor vi har en slik dag. Det blir i den sammenheng ulike formingsaktiviteter hvor vi lager raketter med ulike materialer.
Is og snø
Januar kan være en kald måned og inneholde snø, men samtidig også is og regn. Vi kommer til å forske og undre oss over dette fenomenet, og leke oss med snø, is og vann.
På bjørenhula vil vi forske på snø og is. Hvordan ser snøen egentlig ut. Hvilke ulike typer snø finnes, hva er det egentlig i snøen? Vi forsker på is, hvorfor blir vann til is, hva kan vi gjøre med den?
«Personalet skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering». Rammeplanen 2017.
Les med meg
Bjørenhula liker godt høytlesning og bøker. De er ivrige på å høre nye fortellinger. Derfor fortsetter vi å ha fokus på bøker også i Januar.
Vi leser i bøker, gjennom prosjektor og på ipad.
Vi bruker bildebøker og bøker med mer tekst. Vi snakker om hva vi har lest og kanskje vi bearbeider inntrykket i form av skapende aktiviteter i etterkant.
Vi fabulerer rundt det vi leser og bruker også bildene til samtale.
Vi prøver å skrive egne bøker.
Lesing og bøker er stimulerende for SPRÅK, FANTASI, FORSTÅELSE og vi kan skape fellesskap, felles opplevelser og fabulere sammen. Vi kan også lære mye om livet, om oss selv, hverandre og naturen.
Variasjon i bøker bør legges vekt på, fra skjønnlitteratur, fantasybøker, faktabøker.
"I barnehagen skal barna få mulighet til å erfare ulike formidlingsmåter av tekster og fortellinger, som kilde til estetiske opplevelser, kunnskap, refleksjon og møter med språk og kultur. Personalet skal invitere til utforsking av både muntlige språk og skriftspråk." Barnehagen skal også bidra til at barna "opplever spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale"(Rammeplan,2017)
Skøytedag og skidag
Bjørnehula ønkser å ha en skidag og en skøytedag i løp av vinteren. Der er fokus på skiglede og skøyteglede. Vi må se an vær og forhold, om det lar seg gjenomføre.
Vi gir beskjed om når og OM vi arrangerer skidag eller skøytedag.
Dersom dette blir avholdt er det et tips å låne utstyr på BUA- Notodden (følg den på Facebook) De holder til på huset vårt i storgata nede i kjelleren.
Her kan alle låne utstyr, så ikke tenk på at noe må kjøpes.
ANNET:
- Tursekk: Vi minner igjen om kaldere tider, og at tursekken bør inneholde sitteunderlag.
Gjerne varm drikke i tillegg til kald.
- Klær: Votter/hansker må være i barnehagen, og aller helst to par, fordi barna fort blir våte og kalde på
hendene. Fleece og ullundertøy, samt dress trenger barna nå.
Støvler som tåler vått vær og varme vintersko.
Lue og hals/buff. Vi ønsker IKKE skjerf i barnehagen med hensyn til sikkerhet!
- Husk å se etter våte klær. Votter og luer kan noen ganger bli lagt i skuffen eller inn i skapet av barna når vi har vært ute, kan da være våte neste dag.Sjekk for våte sko i skohylla også.
- Våte dresser SKAL tas med hjem. Det tørker ikke her i barnehagen.
- Gjør det til en vane å alltid ta med utetøy hjem og i tillegg sjekke skapet for skiftetøy.
Det kan fort gå noen skift i løpet av dagen, så ha godt med skiftetøy i skapet.
- Sjekk gjerne hjemme om dere har barnehagens låneklær. De er merket BHG på lappene eller øvert på innsiden av plagget. Ta de med tilbake:)
-Fravær: Husk å gi beskjed før klokka 09.00 om barnet ikke kommer eller er syk.
Mvh Linda, Manh, Anne, Katrine og Ina