Månedsbrev for Tellus, desember

Vi ønsker årets siste måned velkommen,
velkommen til deg desember!

Tilbakeblikk fra november:

Avslutning av tema: 

Vi har avsluttet tema om bukkene bruse. Barna har vært engasjerte og deltakende i samlinger og dramatisering. Vi har brukt konkreter, lest bøker,  brukt flanellograf og alle har laget sin egen bukk eller troll. 
Barna har tatt med seg eventyret inn i leken sin, både alene, sammen med andre barn og invitert voksne med inn, både med og uten konkreter. De synger også sangen om Bukkene Bruse mye, gjennom dagen i leken sin.
Vi har observert at barna bearbeider eventyret, bruker nye begreper og er så trygge på temaet vi har jobbet med, at flere tør å hevde seg i gruppa, nettopp fordi de har felles erfaringer og lettere kan koble seg på leken som foregår. 

 

 

Vi avsluttet temaet med bukkene bruse på stor skjerm.

 

Vi har stort sett startet formiddagene ute. Barna har lekt i sandkassa, sklidd i sklia og utforsket uteområdet. Den første snøen har vi også vært ute å kjent på, med flere sanser. Hvordan er den å gå på, hva smaker den og hvordan kan man forme den?
Spennende førstegangsopplevelser for noen, men andre har erfaringer fra før.

Etterhvert som temperaturen kryper nedover, vil det noen dager være litt for kaldt for de aller minste å ta turen ut. Barnehagen vår er en del av liv og røre prosjektet og derfor tar i med oss bevegelsesglede inn i barnehagen også. Vi lager hinderløyper av blant annet myke og harde klosser og "balanse materiell".

Fra årsplanen: "LIV OG RØRE En modell som har som mål å fremme helse, trivsel og inkludering som grunnlag for læring og livsmestring for alle barnehagebarn i Vestfold og Telemark. Vi har ressurspersoner i barnehagen som skal inspirere, følge opp og bidra til at barnehagen har fokus på 1. Kosthold og måltidsglede og 2. Fysisk aktivitet og bevegelsesglede gjennom året. Ressurspersonene deltar på fagsamlinger og nettverksmøter for å få ny og oppdatert kunnskap til å ta med seg tilbake til barnehagen".

 

           

Kosthold og måltidglede:

En dag i uka får 2-3 barn være med en ansatt å bake ut rundstykker.
Før de begynner må vi vaske hender og ta på forkle. Så
 får de utdelt hver sin deig som de får utforske og sanse med. De ruller, skjærer med både kniv og pizzarulle, føler, deler og smaker. 

  

    

Desember

Vi er allerede godt i gang med juleverkstedet, og barna har fått erfare nye materialer og verktøy å jobbe med. Bilder vil komme nærmere jul, slik at det er litt overraskelse hva som blir med hjem i juleposen.

I desember vil vi ha advent- og julesamlinger med kalender, pepperkakebaking, og øving til desemberfest. Barna vil bli kjent med ord og begreper knyttet opp mot jul og adventstid.

De får høre ulike historier gjennom julebøker og drama og blir kjent med ulike vinter- og julesanger. Vi vil legge til rette for lek, med konkreter som hører til desember og jul.
Vi ønsker også å skape en rolig og magisk førjulstid for barna, hvor gode opplevelser og erfaringer står i fokus i en ellers hektisk hverdag. 

 

Sokker i vintersko 

Barneføtter kan svette opp til 2-3 spiseskjeer hver dag. Noe fuktighet fordamper gjennom skaftet, men det meste absorberes av sokker og sko. En vintersko med en pustende membran og en god sokk, er derfor viktig for barnets komfort.

Når det er kaldt ute, velger mange foreldre å ta på barnet flere par sokker i vinterskoene. En ekstra sokk gjør imidlertid skoen trangere - ikke varmere. Dette fordi det er mindre luft i en trang sko og føttene kan dermed bli kalde. 

Fakta om sokker i vintersko

  • En ren, ubehandlet ullsokk er varmere enn en ullsokk med syntetfiber. En ren ullsokk er imidlertid mindre slitesterk og kan krympe når barnet svetter på føttene. Derfor er ull iblandet syntetfiber ofte det beste.

  • En sokk eller strømpebukse i bomull fungerer ikke så godt i en vintersko fordi den mister isolasjonsevnen når den blir fuktig. Bomull slipper ikke ut fuktighet slik ull gjør og blir derfor fort kald. 

  • Ull består av 80 % luft og isolerer derfor veldig godt. Ull tar opp fuktighet i dampform, slipper den ut igjen og tørker med det raskt. (eurosko.no)

Det er ikke anbefalt å ha sokker med antiski under i vinterskoen. Dette er fordi at at foten ikke får bevegelse eller friksjon i skoen. Dette fører til kalde og frosne føtter. Det er derfor fint at barna har ullsokker uten antiski i skuffen sin som kan benyttes når vi går ut. Viktig å sjekke at det er plass ullsokk i skoene.

 

Viktig informasjon:

 

11.12.24: Desemberfest 16.00-17.30 - MELD dere på :)

19.12.24: Nissefest- Vi kler oss ut som nisser denne dagen

*Husk å merke alt tøy med navn! Det gjør jobben lettere for oss å finne ut av hvem som eier hva. 

 

 

Vi ønsker alle en riktig god jul og et riktig godt nyttår!

Desember hilsen fra

Christin, Trude, Runar og Karianne