Tilbakeblikk på Desember
Desember gikk unna i en fei på Neptun. Det var en fin førjulstid med mye spennenede som hendte for julespente barn. De var ivrige på juleverksted der det var mye fantasi og kreativitet i sving. Barna hadde forestillinger for hverandre under fellessamlinger. Det var stas å ha forestilling for de andre i barnehagen, men også litt skummelt synes noen. Mest av alt var det veldig gøy og lærerikt! Det var nissefest med mange glade smånisser.
Det ble bakt til jul, mange deilige pepperkaker. Noen ble med hjem i juleposen med andre kreative gaver, mens veldig mange ble spist.
Det har også være mye morsom lek i førjulstiden på avdelingen. Barna var fornøyde, viste glede og koste seg sammen på gruppene og på avdelingen.
Bjørnehula
Bjørnehula har vært veldig klare for jul. Det har vært mye kreativitet og juleverksted. Det ble snakket om nisser, sunget julesanger og vi telte ned til jul med lukene vi hang på vinduet.
Bjørenhula har hatt adventsamling for de andre avdelingene. Der var barna regisører. Det ble bestemt at de skulle synge jeg gikk meg over sjø og land. Underveis skulle de ikke bare møte en gammel mann, men også zombier, enhjørninger, og endremenn. Delaktige og stolte barn som forbredte, pyntet og gjennomførte show for de andre barna.
Spesialoppdrag fikk også bjørnehula på Lucia. Den 12. desember bakte vi lussekatter og på luciadagen og bjørenhula gikk stolt luciatog gjennom barnehagen. Det ble tre turer gjennom kjøkkenet på tellus og mye fin sang både der og på Månebarna. Lussekatter deltes ut til alle.
Månebarna
I desember har vi hatt fokus på julemagi. Vi har senket tempoet, hatt juleverksted der barna har laga mye forskjellig, sett litt julevideoer, laga og pynta pepperkaker og mye mer.
Vi har brukt mye julemusikk og hatt det i bakgrunn mens vi har holdt på med forskjellige aktiviteter og i lek for å lage julestemning og kost oss masse.
Barna gledet seg til julaften og telte ned dager. Vi hadde kalender på avdelinga; et lysjuletre som vi hang opp "julekuler" på som barna hadde laget og telte hvor mange dager det er igjen.
Det har vært noen dager hvor det har skjedd litt ekstra. Til desemberfesten øvde barna masse på sangene som skulle fremføres for foreldre. De var veldig stolte når vi gjorde dette og hadde det gøy med å øve på de forskjellige sangene.
Lucia dagen, var det bjørnehula som gikk lucia tog og det var stas å få besøk av dem under samling og barna fikk hver sin lussekatt å spise på.
Da vi hadde nissefest var det mange nisser her. Mye av leken den dagen gikk i å leke at dem var nissen som kom med julegaver og forberede seg til julavten. Det var ekstra stas da selveste julenissen kom på besøk og ga månebarna julegaver og litt godt å spise på.
Turdagene har for det meste gått til å være ute her i barnehagen. Da har vi fått prøvd ut liv og røre utstyr som vi har her. Det har da gått mye i hinderløyper som barna synes er veldig gøy. Det å sette opp hinderløypa å prøve den ut etter på er stas. Vi har lekt med snø, aka i bakkene, laget snøballer og malt i snøen.
Dette skjer i Januar
Nyttår
Vi ønsker velkommen til 2024- vi snakker om år og årstall og markeringen av det mye året. Det blir formingsaktiviteter med nyttårstema.
Is og snø
Om vinteren er det mange muligheter for å utforske naturfaglige fenomener. Barn jubler ved det første snøfall. Bygging med snø og is gir inspirasjon til lek og læring og er et flott utgangspunkt for utforsking. Januar kan være en kald måned og inneholde mye snø (slik som akkurat nå), men samtidig kan også is og regn forekomme. Vi kommer til å forske og undre oss over dette fenomenet, og leke oss med snø, is og vann. Vi vil høre eventyr, regler og sanger om vinter, snø og is.
«Personalet skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering. Barnehagen må legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk». Rammeplanen 2017
Språk
Vi fortsetter med fokus på språk i hverdagen.
Språk er noe vi har fokus på gjennom hele barnehagedagen, hver eneste dag. Barna møter språk hvor enn de er, og i samhandling med barn og voksne må de bruke språket sitt. Å kunne formidle hva de vil og ønsker er viktig, men også kunne være i lek og kunne følge med på hva som skjer, Her er språket viktig, og vi voksne blir støttespillere der barna trenger litt støtte og veiledning. I vårt arbeid med språk bruker vi bilder og konkreter i støtte til det vi snakker om, slik at det blir lettere for barna og forstå. Det blir tatt i bruk nye konkreter og bilder knyttet opp mot temaene denne måneden, i tillegg til den kjente hverdagslige visuelle støtten.
Vi tar oss tid til samtaler underhvei i hverdagen. Samtaler er en grunnleggende aktivitet for språktilegnelse og læring. Spontane, uformelle samtaler finner sted hvor som helst og når som helst i løpet av barnehagehverdagen, og slike samtaler er en omfattende og viktig læringsarena. Gode samtaler mellom en voksen og enkeltbarn eller få barn i en gruppe har vist seg å være fruktbare språklæringssituasjoner.
Barnehagen skal "bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer."Rammeplan2017)
Bjørnehula
Hjemmebesøk.
Vi har så vidt begynt på hjemmebesøk for bjørenhulagjengen. Dette fortsetter vi med frem mot sommeren. Det vil stort sett bli hjemmebesøk på onsdager, da har barna tursekk. Disse dagene er vi ute hjemme hos barna vi drar på besøk til. Det er ikke noe dere som foreldre trenger å gjøre når vi kommer. Vi ordner oss til i hagen deres:)
Vi avtaler med dere på forhond om tider, slik at dere vet når det er deres tur å få besøk i hagen:).
Poenget med hjemmebesøkene er at barna stolt får vise frem hvor de bor, vise vei til hjemmet sitt, se og forstå hvor barnet bor i forhold tl venner og i forhold til skole.
Vi tar bilde av barnet foran utgangsdøren:)
Skøytedag og skidag
Vi gir beskjed om når og OM vi arrangerer skidag eller skøytedag.
Vi ser an vær og forhold.
Dersom dette blir avholdt er det et tips å låne utstyr på BUA- Notodden (følg den på Facebook) De holder til på huset vårt i storgata nede i kjelleren.
Her kan alle låne utstyr, så ikke tenk på at noe må kjøpes.
ANNET:
- Tursekk: Vi minner igjen om kaldere tider, og at tursekken bør inneholde sitteunderlag.
Gjerne varm drikke i tillegg til kald.
- Klær: Votter/hansker må være i barnehagen, og aller helst to par, fordi barna fort blir våte og kalde på
hendene. Fleece og ullundertøy, samt dress trenger barna nå.
Støvler som tåler vått vær og varme vintersko.
Lue og hals/buff. Vi ønsker IKKE skjerf i barnehagen med hensyn til sikkerhet!
- Husk å se etter våte klær. Votter og luer kan noen ganger bli lagt i skuffen av barna når vi har vært
ute, kan da være våte neste dag. Sjekk for våte sko i skohylla også.
Våte dresser SKAL tas med hjem. Det tørker ikke her i barnehagen, og viktigst av alt det drypper vått
ned på benken som fører til at den blir ødelagt.
Gjør det til en vane å alltid ta med utetøy hjem og i tillegg sjekke skapet for skiftetøy.
Det kan fort gå noen skift i løpet av dagenm, så ha godt med skiftetøy i skapet.
- 13. mars er barnehagen stengt. Vi har denne dagen planleggingsdag med alle kommunens barnehager
i RECOMP-prosjektet. (Kjekt å vite om allerede nå).
Spør oss om dere lurer på noe ang klær eller annet.
Mvh Linda, Anne Sofie, Inger, Manh og Anne.