Månedsbrev for Neptun November

Oktober er over og November er her. Hele Neptun har gledet seg over at det er kommet snø ute, det skal ikke mye snø til før vintergleden er der for fullt. Det blir laget snø kaker, de aker (på den lille snøen som er) lager mini snømenn og mye mye mer. Vi gleder oss til flere snø dager.

Tilbakeblikk på Oktober 

Tema følelser og kropp

I oktober har Neptun hatt fokus på temaet følelser.  Vi har hatt samlinger om røde og grønne tanker og snakket mye sammen om følelsene våre. Vi har benyttet "kroppen min eier jeg" og boken hvordan lager man babyer. Følelseskort, som skaper mye refleksjon og tanker, og på tur har vi hatt med oss poster med bilder om temaet som vi har snakket rundt.  Dette er en begynnende introduksjon til barna om tema grenesetting for egen kropp, vold og overgrep.

Vi har snakket om hvor følelsene egentlig kommer  fra? Hvilke følelelser har vi og hvordan ser de ut og  vi har snakket om kroppen.  Hvordan blir babyer til? Hvordan ser vi forskjell på jente og guttekropp? Hva skjer med kroppene når vi blir voksne?  Barna har mange tanker om både kropper, hjernen og følelsene.  Det har vært mange fine, morsomme, alvorlige og undrendre samtaler sammen med barna denne måneden. 

       

 

FN uka 

Under FN uka har det vært fokus på barns rettigheter. Vi har hatt tema på samlingene om barns rettigheter.

Bjørnehulebarna har tatt i bruk globusen og de har hatt samtaler rundt noen av FN's rettigheter for barn. 

I samlinger har månebarna tatt i bruk plakater. Vi har plakater av ulike barns rettigheter og hatt samtaler rundt blant annet "alle barn har rett til nok og riktig mat", "alle barn har rett til å ha det trygt og godt", "alle barn har rett til å gå på skole" osv. Vi har også snakket om hvordan vi har det og hvordan vi bor, og om alle barn i verden har et hjem?
Mange spennende samtaler rundt de ulike rettighetene hvor barna har fått snakket om ulike hjem-situasjoner og at ikke alle har tilgang på vann fra springen og mye mer. Vi valgte ut noen å ha fokus på. 

 

 

 

 

Elgjakt 

I oktober har bjørnehula gruppen også hatt en tur på Elgjakt. Det var en ivrig gjeng som gjorde seg klare i dagene før. Sammen med Manh laget de gevær til jakten. Før jakten sankket vi om hvorfor vi drar på jakt, at det er for å skaffe mat. Vi snakket sammen om hvor maten vår kommer fra, og regler for bruk av gevær på jakt. 

På selve dagen var det mange spente bjørnehula barn som ivrig dro ut på jakt sammen med bjørnehulabarna fra de andre kattekleiv barnehagene. Underveis i jakten var det både spennede og litt kjedelig, for når det er jakt må man vente en del på elgen også. Men elg ble det i år også og det var en stolt bjørnehulagjeng som kom tilbake til barnehagen etterpå. 

                         

 

Dette skjer i November 

 Uke 46 og 47 : Les med meg 

Disse to ukene har vi fokus på bøker og høytelsning i alle varianter.
Vi leser i bøker, gjennom prosjektor og på ipad.
Vi bruker bildebøker og bøker med mer tekst. Vi snakker om hva vi har lest og kanskje vi bearbeider inntrykket i form av skapende aktiviteter i etterkant.
Vi fabulerer rundt det vi leser og bruker også bildene til samtale.

Lesing og bøker er stimulerende for SPRÅK, FANTASI, FORSTÅELSE og vi kan skape fellesskap, felles opplevelser og fabulere sammen. Vi kan også lære mye om livet, om oss selv, hverandre og naturen.

Variasjon i bøker bør legges vekt på, fra skjønnlitteratur, fantasybøker, faktabøker og pekebøker.

Denne uken oppfordrer vi dere foresatte til å ta frem bøkene og finne roen og all undring som finnes i disse. En fin måte å avslutte dagen på ved sengekanten eller sitte i sofaen sammen og lese på ettermiddagen. Å lese er svært viktig og utviklende for barn, men også eldre. Det er språkstimulerende, gir økt nærvær, ro, vi opplever felles oppmerksomhet og man må finne fokus, det stimulerer fantasi og vitebegjærlighet og gode bøker kan leses om igjen og om igjen:)
Til slutt kan kanskje barna "lese" for dere isteden:)

Siste uka , tar vi også i bruk en del bøker med juletema i seg:)

Tema "les for meg" er en del av satsningsområdet vårt om språkmiljø.

"En av barnehagens fremste oppgaver er tidlig og god språkstimulering. Personalet skal tilby varierte og tilpassede språklige aktiviteter til barna. Vi er opptatt av å legge til rette for positive og trygge arenaer, lekekroker, aktivitetsgrupper, lekegrupper, rutinesituasjoner og ikke minst hverdager preget av bevisste og kreative voksne som møter barna på deres nivå og som tar barnets interesser og initiativ på alvor" (Årsplan for Sætrebo barnehage 2023-24)

                       

                     

 

 

 Tema: Kropp , følelser vold og overgrep 

Vi fortsetter med tema kropp, følelser vold og overgrep. Da tar vi i bruk ulike materiell rettet mot temaene for barn i barnehagen. Blant annet plansjer vi har fått i det pågående kurset vi er med i fra Stine Sofies Stiftelse. Dette blir tema i noen av samlingene i løp av November. 

                                              

 

 

Ekstra for Bjørnehula i November:

Verdensarven: 

Torsdag 16.11: Verdensarven på Yli
- Temaet denne gangen er bonden. Vi blir kjent med hvordan bonden hadde det i gamle dager. 

Svømming:

Mandag 6. 11  og Mandag 20.11 har bjørnehula svømming.
 - Husk: Badetøy, Håndkle, evt dykkebriller, Hårstrikk (om langt hår) og armringer. HUsk å merke alt med navn og ha tøyet i sekk som kan bæres på ryggen. 

 

FELLES INFORMASJON: 

Klær:

Husk klær etter vær. 

Det blir kaldere ute og det er fint om dere ser gjennom skapene i barderoben. Vi ønker at barna skal ha: 

  • Vinterdress, parkdress, regntøy
  • Lue  og Hals 
  • Vanter/ votter 
  • Fleece/ull
  • Ullsokker
  • Og nok skift må være i skapet. 

 Husk å alltid ta med vått tøy hjem(dress, votter, sko og lue)

 

Juleferie: 

Husk å skriv opp om barnet deres kommer eller tar fri i julen. Liste finner dere ytterst i garderoben. Det vil være julebarnehage på yli.

 

Mvh Inger, Anne Sofie, Anne, Manh og Linda