Månedsplan oktober 2023

Litt om hva vi har jobbet med, og hatt fokus på i september

Sætrebo barnehage er med på to ulike satsningsområder:

Liv og røre barnehage

Liv og røre har som mål å fremme helse, trivsel og inkludering som grunnlag for læring og livsmestring for alle barnehagebarn i Vestfold og Telemark. Den universelle, helhetlige og helsefremmende modellen skal bidra til bevegelsesglede, matglede og inkluderende aktiviteter for store og små. 

Matglede, bevegelsesglede og holdningsarbeid - det er Liv og røre! 

Programmet bidrar til å oppfylle Rammeplan for barnehager, nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen og nasjonale anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesitting for barn.

Sætrebo barnehage er med i dette proskjektet, og vi jobber med å implementere dette inn i hverdaqgen vår. 

I hverdagen vil det si at vi har mer fokus på fysisk aktivitet og bevegelsesglede, og setter det inn system. Ute i barnehagen kan vi blandt annet lage hinderløyper, sette i gang ulike leker og sørge for at alle barn er aktive og bruker kroppen i løpet av dagen. På turer planlegger vi ulike aktiviteter utifra der vi er på tur. Når vi er inne vil vi også ha ulike bevegelses leker, og ha som mål å få opp pulsen og bevege seg. 

 

Stine Sofie Barnehagepakke- et opplæringsprogram som skal gjøre barnehageansatte bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn så tidlig som mulig.

Det eksisterer flere barrierer som hindrer barnehageansatte i å handle ved bekymring for et barn. Derfor må de settes i stand til å identifisere når et barn er utsatt for vold eller overgrep, og handle på bakgrunn av denne kunnskapen.

 

Styrker kompetansen til å handle

Stine Sofie Barnehagepakke har som mål å styrke handlingskompetansen til barnehageansatte. Det innebærer å styrke fem viktige elementer hos den enkelte ansatte. Disse er

 

  • egen kunnskap om vold og overgrep mot barn
  • personlige faktorer som mot og vilje til å handle
  • egen tro på systemet og at det nytter å melde fra ved bekymring
  • en organisasjonskultur hvor det er aksept for å drøfte og handle ved bekymring
  • eget verdisyn rundt barn som troverdige vitner for eget liv

 

 

Brannvern uka- Barna ble godt kjent med hva vi gjør når brannalarmen går. Vi forbredte barna med bruk av bilder, og gangen i det som skulle skje. Vi hadde en øvelse som var varslet på forhånd, og en som ikke var det. I tillegg fikk vi oppleve enda en alarm som ikke var varslet, og brannbilen kom til og med på besøk til oss. Vi opplevde at barna var godt forberdt på hva de skulle da alarmen gikk. Det gikk fint å gå ut uten sko, selv om det var vått i bakken. Barna stod også fint på parkeringspalssen når vi hadde opprop. 

I tillegg fikk barna hilse på "Lille Bjørnis", synge brannsanger, og være med å lese bøker. Vi snakket også om hvilket nummer vi ringer til brannvesenet, og det lærte de største ganske fort. 

I september har vi hatt fokus på farger som hører til årstiden

 

Hva skjer på avdelingen, og i barnehagen i oktober:

 

Psykisk helse uker 40-41: "DU OG JEG OG VÅRE FØLELSER"

Disse to ukene er psykisk helse på planen.
Alle har en psykisk helse og grunnlaget for den psykiske helsen legges i barnehagealder.
Derfor er disse årene såååå viktig og avgjørende, fordi det er dette barnet har med seg ut livet.

Vi har fokus på ulike følelser, relasjoner, fellesskap, mestringsopplevelser, jeg er meg med mer og dette gjør vi gjennom samtaler, samlinger, Hei-spillet, bildekort til refleksjon og samtaler, rollespill og fokus på leker i fellesskapet. Det handler om å bli sett, hørt, forstått og om å høre til :)

 

Fra nettsiden:

Årets kampanje av Verdensdagen for psykisk helse oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende.

En av fem i Norge opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder, etnisk opprinnelse eller seksuell identitet. Er arbeidslivet, skolen, idrettslaget, nabolaget og vennegjengen blitt arenaer kun for de som passer inn i malen?

Sosial støtte kan redde liv, særlig i urolige tider. Vi har alle et ansvar for å lage plass til flere.

 

Sætrebo barnehage sine beste råd for å skape en psykisk helsefremmende barnehage:

https://www.verdensdagen.no/reportasje/tips-til-a-markere-i-barnehager?fbclid=IwAR2Xwblltne7egYByH-bk44wIryzX9Vd-gVIpwgYOE7PjLkHtvg_TNkxE8Y

 

På Tellus vil vi i disse ukene ha fokus på følelsene vi viser og hvordan vi møter de i hverdagen. Samtidig vil vi ha fokus på felles opplevelser og ha det gøy sammen. Vi vil bruke utetiden til å ha ulike leker og oppleve ting sammen med andre. 

 

 

FN-uka, uke 43

 

 Vi har fokus denne uka på barnas rettigheter; FN`s barnekonvensjon.

 

FNs konvensjon om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen) er en internasjonal avtale om barns rettigheter. Barnekonvensjonen er også kalt barnas egen grunnlov.

 

Barna får en begynnende forståelse for hva dette er og hva det inneholder.
Opplegget tilpasses alder og vi bruker bildekort, spørsmål og samtaletemaer vedrørende de ulike artiklene. Vi velger gjerne frem noen får artikler i konvensjonen og går dypere inn i disse.

 

Barnekonvensjonen inneholder 42 rettigheter (artikler) for barn.

 

På Tellus denne uka vil vi ha fokus på dyr fra ulike verdensdeler. Vi kommer til å se på bilder, bruke konkreter, bøker og flanellograf. 

 

 

Annen info:

Frokost- Vi serverer barna frokost fra 07.30-08.15. Om barnet skal spise, er det viktig å komme før vi avslutter frokosten.

 

Foreldremøte 3. oktober, info ligger på tavla.
Påmelding ligger på kalender, meld dere på:) Vi møtes på Yli kl. 18.00.

 

Høstferie i uke 41: Gi beskjed om deres barn skal ha fri. Register dette på KidPlan. 

 

Tirsdag 10. oktober, Verdensdagen for psykisk helse- Vi inviterer til sosialt møtepunkt i hentetiden, med servering av vafler. 

 

Klær- Husk å ta med klær i forhold til vær og vind. Husk å ha liggende nok skift, tynn lue/pannebånd, tynne votter/vanter, regnvotter. 

 

Sykdom - Minner om at barn med feber, diare og andre sykdomsforløp som er smittsomme eller generelt går utover almenntilstanden,
må holdes hjemme inntil frisk.
Feber 24 timer feberfri og diare 48 timer symptomfri.

2. klasse studenter fra USN får vi i uke 42,43,44

 

Utviklingssamtaler i uke 43- Vi setter opp tider på KidPlan.
Sett dere opp der det passer. 

 

Hilsen personalet på Tellus