MÅNEDSPLAN NEPTUN SEPTEMBER 2023

En sommer er over, en ny fin høst står på trappene, og barnehageåret er allerede godt i gang! Noen barn har kommet til Neptun fra Tellus, avdelingen for de yngste. Noen er helt nye i barnehagen, mens mange allerede har gått på Neptun lenge. Vi har blitt ganske godt kjent på avdeling nå. Gamle vennskapsbånd bygges sterkere, og nye skapes! Det er godt å se hvordan nye barn tas imot og inkluderes i fellesskapet. Vi gleder oss til høsten og året fremover, hvor vi skal få dele opplevelser, samtaler, undring, latter og læring. Velkommen til NEPTUN 2023/24!

AVDELING NEPTUN

Avdeling Neptun er avdelingen for 3-6 åringene. Vi er igjen delt i to hovedgrupper, nemlig Månebarna (14) og Bjørnhulebarna (11). Bjørnhula er for de aller eldste, som er skolestartere neste høst. Resten av avdelingen er Månebarn. Bjørnhula har sitt eget hus på formiddagene, og Månebarna deler seg i egne grupper. Vi er sammen alle på morgenen, fra frokost og frem til ni, og ute etter lunsj. Ettermiddagen er vi enten ute, eller fordeler oss gruppevis inne. Vi har felles utgangspunkt på avdeling når det gjelder temaer, fokusområder m.m, men tilpasser gruppene og følger også barnas interesser. Bjørnhula har en del egne opplegg som er kun for dem. De skal ha et spesielt siste år i barnehagen, som forbereder på skolestart og mer selvstendighet, og selvsagt gi gode minner for livet!

 

På Neptun finner dere følgende voksne:

 

Kristin Margrethe Hansen - Pedagogisk leder. 

Kristin slutter i barnehagen nå i løpet av høsten, og ny ped.leder vil overta. Dere får beskjed når vi vet hvem det blir, og når :)

 

Linda Anette Sannes - Barnehagelærer

 

Inger Elisabeth Bakka Liene - Barnehagelærer. 

Kommer tilbake fra fødselspermisjon i midten av oktober.

 

Susanne Rosland Leiulfsrud - Barnehagelærer. Er vikar for Inger, og slutter når hun er tilbake.

 

Anne Ingeborg Dale Tveiten - Fagarbeider

 

Manh Tran - Assistent.

 

Øvrige vikarer dere kan møte på Neptun:

     

                                           

Kari Johanne Sandblåst   Suzan Ibrahim     Karolina Andriukeviciute

           

          

Årets fokusområde - språkmiljø!

I år skal vi ha et ekstra stort fokus på språk og språkmiljø. I praksis vil det si at Språkmiljø er den «ekstra innfallsvinkelen» vår inn i alle sider ved barnehagen dette året. Barnehagen skal være et inkluderende fellesskap, og språk som kommunikasjon er av de viktigste verktøy vi har for å skape dette. Det er SPRÅKMILJØET, altså den daglige tilretteleggingen som er aller viktigst.  Når vi jobber med språk skal vi tenke dette inn i alle sider av barnehagelivet:

Når vi planlegger lek, turer, språkgrupper, måltider, samlinger..

Når vi leker med barna i lekegrupper inne…

Når vi leker med barna ute og vi går på tur…

Når vi tenker metoder for pedagogisk arbeid…

Når vi tenker variasjon, men også gjentakelser

Når vi tenker inkludering og fellessskap…

Når vi tenker mangfold…

Når vi tenker sanger, bøker, rim og regler…

Når vi tenker lekemiljø på avdeling…

Når vi tenker begrepslæring i det daglige…

Når vi tenker forståelse og meningsfull hverdag…

Når det handler om å gi alle en stemme, bli sett og hørt…

Når det gjelder hvordan ansatte er rollemodeller for barna..

Når det gjelder hvordan vi snakker med barn, foresatte og kollegaer…

 

Å lykkes med språkarbeid gir mange positive virkninger som skaper forutsigbarhet, inspirasjon, forståelse, læring, glede, samhold, vennskap, mestring, lekekompetanse, trivsel mm.

«Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. Barn lærer språk best gjennom å være språklig aktive» (R, 17).

 

Personalet skal tilby varierte og tilpassede språklige aktiviteter til barna. Vi er opptatt av å legge til rette for positive og trygge arenaer, lekekroker, aktivitetsgrupper, lekegrupper, rutinesituasjoner og ikke minst hverdager preget av bevisste og kreative voksne som møter barna på deres nivå og som tar barnets interesser og initiativ på alvor. 

Dette, og mer om temaet språk, vil dere kunne lese om i den kommende årsplanen. Vi håper dere vil få merke at barnehagen preges av et stimulerende språkmiljø, hvor barna får utvikle seg og trives!  

 

SEPTEMBER

 

Første uke i september er "Friluftslivets uke".

Denne uka feirer vi norsk natur og friluftsliv!

TEMA og begrunnelse for denne uka:

Allemannsretten gir oss fantastiske muligheter til å oppleve og bruke naturen. Det er også få steder som egner seg så godt til lek, læring og mestring som skog og mark. Men med allemannsretten følger også
plikter. Når vi er i naturen har vi et ansvar for å ta hensyn til både grunneier, andre turgåere, planter og dyr. Dette kommer også tydelig frem i rammeplanen for barnehager der det blant annet står følgende:

«Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen». RP 2018

Vi kommer til å være ekstra mye ute denne uka, og finne på ulike aktiviteter disse dagene. 

Tirsdag er det TURBOTRÅKK - da tar vi med Turbobamsene vår ut og går en natursti med oppgaver som Turbo har lagt ut for oss :) 

 

Torsdag 14.09..drar Bjørnhula på tur til Stavkirken sammen med Bjørnhulebarna fra de andre husene.

 

Bjørnhula tar også en ekstra dag med friluftsliv mandag 11.09. Da drar vi til Gavlesjå for å se hytta vi skal overnatte på til våren! Den heter Himingsjå, og er ei flott DNT-hytte i naturskjønne omgivelser. Det er fint for barna å se allerede nå hvor de skal være på overnattingsturen. Da har de et bilde av hva dette handler om når vi gjennom året snakker om det. Se gjerne på værmeldingen og temperaturer, slik at barna kles deretter. Det er en del kjøligere der oppe. Ha også vanntette sko, og ekstra sokker i jakkelomma. Barnehagen ordner mat. Barna må være levert innen 09.30, og er ikke tilbake før 14.00. Håper det går fint :) Gi beskjed dersom barna blir lett bilsyke, eller det er annet vi bør vite.

 

Uke 38 er det BRANNVERNUKE. 

Vi lærer om brannforebyggende arbeid denne uka og vi har hele to brannøvelser. Vi blir kjent med Bjørnis og kanskje får vi besøk av brannbilen? Vi vil også ha brannøvelse med alarm og trene på å gå til møtested. Noen barn kan bli litt redde av alarmlyden, eller av å tenke på at det kan oppstå brann. Å forberede barna på farer, og hva de skal gjøre når noe oppstår er likevel utrolig viktig, dersom det skulle bli brann på ekte, i barnehagen eller hjemme. Jo mer barna lærer om noe, jo større er sjansen for at de handler riktig om noe skjer, og ikke f.eks. gjemmer seg et sted inne i huset om brannalarmen går. Bruk gjerne anledningen til å snakke med barna hjemme også, sjekk røykvarslere, ha et møtested for familien og gjør andre tiltak som passer hjemme hos dere. Bjørnis er en veldig populær maskot for barna som leder oss gjennom uka, og hjelper oss å lære om brannvern og øve på hva vi gjør om alarmen går. 

 

Bjørnehula skal på FOTBALLCUP 28.09., sammen med alle førskolebarn i kommunen. Den går av stabelen i Høgås, og foreldre eller annen familie er hjertelig velkommen til å komme og heie om det passer. Vi kommer til å leke med ball en del dager i forkant av dette, med fokus på å ha det gøy og få lagfølelse. Turdagen den uka legges til fotballbanen til NFK. 

 

STUDENTER uke 37, 38 og 39. Disse ukene møter dere på 3.klassestudenter fra barnehagelærerstudiet på Notodden. Det vil være en på Tellus, og en på Neptun. 

  

Dette er lurt å ha av yttertøy i september:

 

*Regntøy og regnvotter

*Støvler og joggesko med gore-tex.

*Tynn lue, solhatt, pannebånd

*Høstdress

*Vanter/tynne votter

*Tynn jakke

*Fleecetøy, gjerne todelt.

 

 

PLANLEGGINGSDAG 15.09. - barnehagen stengt.

Foreldremøte : 03.10.23 kl 18.00 mer informasjon kommer

 

Mvh alle oss på avdeling Neptun :)