Tilbakeblikk på april:
Beredskapsuke:
De siste to ukene har vi gjennomført beredskapsuke med fokus på førstehjelp. Barna har fått hilse på Henry, som er ett førstehjelpsprogram. De har blitt kjent med hva de skal gjøre i ulike situasjoner som ved fall, kutt, sår og lignende.
- Først må vi spørre om hvordan det går.
- Hente en voksen eller ringe 113
- Hjelpe
De har fått innføring i hvordan man legger i stabilt sideleie, dette ble vist ved hjelp av Henry og barna fikk øve seg i etterkant. Avlutningsvis i beredskapsuka fikk barna tegne hver sin tegning av Henry som henger i trappeoppgangen til Neptun.
Turdager:
I april måneden var vi på mange fine turer. Hele Neptun var på felles tur til fotballbanen på Sætre, to turer til Villamoen barnehage og en tur til Løveskogen. Sist tur dag var vi på felles tur til Villamoen barnehage, og på vei tilbake tok vi frem poser for å plukke søppel. Vi fylte hele 2,5 poser med søppel bare ved den lille bakken fra Spar og opp til Matkroken. Barna var ivrige på å plukke søppel, så dette er noe vi skal fortsette med på turer fremover.
Rammeplan for barnehagen sier at "Opplevelser og erfaringer i naturen kan fremme forståelse for natures egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk mangfold og bidra til bærekraftig utvikling" (Utdanningsdirektoratet, 2017, s. 52).
Lek
For barna på Neptun er leken livet!
De har for det første en fantastisk fantasi. På avdelingen tar vi i løpet av året utgangspunkt i barnas fantasi og interesser, og lager miljø for lek med utgangspunkt i dette. Det er spesielt på Kuberommet vi endrer lekemiljø ofte. Det siste temaet der var sykehus i forbindelse med beredskapsuken. Det er alltid morsomt når lekemiljøet forandres og det skaper mye glede, samspill og felles oppmerksomhet.
Vi ser at de yngste barna på Neptun i løp av året har gått fra å leke parallelt, ved siden av hverandre, til å leke mer sammen. De søker hverandre for lek og leker i større og større grad sammen. De får seg gode venner. Dette byr på mye glede, gøy og humor, men også på noen utfordringer. Det er ikke så lett å leke sammen alltid. Noen ganger vil barna forskjellige ting i leken, noen ganger vil de gjøre akkurat det samme helt på likt, og uenigheter kan oppstå. Det å møte på uenigheter i leken fører til utvikling. Det er mye sosial læring i lek. Hvordan kan vi løse dette sammen? Hva er lurt? Kan vi gjøre det på en annen måte? Kan vi vente på tur?
De større barna på Neptun merker vi har fått god lekekomptanse og de kan holde på leken over flere dager. Det er veldig populært å bygge seg egne lekearenaer, særlig med å bruke de grønne kassene. Barna ønsker gjerne at leken aldri skal slutte, derfor heller ikke ryddes bort. Derfor er det ofte leker, ting og tang fremme over en hel dag og noen ganger over flere dager.
På Neptun deler vi alltid barna i mindre grupper under leken. Der er fokuset på å støtte barna i leken. Tilføre elementer i leken som bringer den videre og gjør den mer spennende. Hjelpe barna i å finne løsninger om de står fast i leken, hjelpe barn inn i lek. Vi setter ord på følelser og ønsker barna har i leken slik at de får støtte til å drive leken videre. Vi er aktive voksne i leken og får ofte utdelt ulike roller fra barna. I løpet av en dag på Neptun har både barn og voksne vært veiarbeidere, forskere, mammaer, babyer, oldeforeldre, bussjåfører, jobbet på sykehus, vært lærere eller kanskje levd litt som en larve. Tenk så mange erfaringer, tanker og læring det ligger i 3 og 4-åringenes fantasi og lek. "En god lek krever tilstedeværende, lekende og engasjerte voksne som støtter barna i å starte, verne og videreutvikle leken (Terje Melaas). I god lek integreres alle utviklingsområder hos barna og vi er innom alle fagområdene i rammeplanen. Vi ser at barna bearbeider opplevelser, hermer etter voksne, viser empati og det magiske er at hele tiden er i endring og utvikles. I lek er alt mulig, en kilde til læring, mestring, fantasi og kreativitet. Alt gå an i leken. Vi skal ha dyp respekt for barnas lek, da leken er barns måte å være i verden på (filmskaper Margreth Olin)."(Årsplan, 2022 -23)
Dette skjer i Mai
Vi markerer 17 mai i barnehagen. Vi vil i mai ha tema om demokrati og hva det innebærer. Det vil også bli noen formingsaktiviteter.
Hurraropene våre:
17. mai med sol og sommer,
her er det Sætrebo som kommer.
Hurra, hurra, huraaa!!
Hipp hurra for landet vårt,
det er både fint og flott.
I dag så er vi alle glad,
derfor roper vi hurra.
Hurra, Hurra, Hurraaaa!!
Vår og miljø
Våren har kommet for fullt de siste ukene, og vi opplever mye yrende liv når vi er ute. Barna er veldig interessert i små dyr, blomster og planter. Dette er noe vi vil ha fokus på å utforske når vi er ute i barnehagen eller på turene våre. Vi opplever at barna storkoser seg ute, spesielt når de kan ha på mindre klær.
Vi fortsetter å rydde opp når vi går på tur, og snakker sammen om hvordan vi kan hjelpe og ta vare på naturen.
Viktige datoer i mai:
Barnehagen er stengt følgende dager i mai:
Mandag 01.05.23
Onsdag 17.05.23
Torsdag 18.05.23
Fredag 19.05.23
Fredag 29.05.23
Dugnad 11. mai - hold av dato!
Fargefest 20. juni - hold av dato!
BJØRNHULA:
Vi har allerede vært på to spennende og fine skolebesøk med barna som begynner på Tinnesmoen og Tveiten. Neste, og siste, ut er:
* Skolebesøk Sætre skole 11.05. kl. 09.00 - 12.00
Ellers på Bjørnhula ser vi denne måneden frem til
* Verdensarvsamlinger på Yli
* Siste svømming 08.05. - husk badetøy :)
* EVENTYRFABRIKKEN 10.05.
* 17. mai-fest i barnehagen 16.05..
OG vi gleder oss masse til overnattingsturen 01. - 02.06!
Det er delt ut informasjonsark om Eventyrfabrikken, overnattingstur og avslutningsfest 14.06. For dere som ikke var på foreldremøtet, ble informasjon lagt i posthyllene i barnas skap i garderoben. Informasjonen legges også ut i egen tavlepost på Kidplan i forkant av hver begivenhet.
Forøvrig gjelder innholdet i månedsplanen her for hele Neptun, imkludert Bjørnhula, så vi jobber med de samme tingene. I tillegg har vi selvsagt fokus på skoleforberedelse. Barna forstår at det nærmer seg sommer og deretter skole, så det er et stort tema hos oss om dagen. De leker mye skole, utforsker tall og bokstaver enda mer enn tidligere, snakker sammen om forventninger, løser førskoleoppgaver og er spente.
Annen informasjon:
Husk å send inn når barnet har ferie til GroA ; gas@kattekleiv.no
Barnet må ha minimum 3 uker sammenhengende ferie.
I uke 27, 28, 29 og 30 er det sommerbarnehage på Yli.
*Det er kommet vannkopper til barnehagen, så regner med at flere vil bli smittet. Det er lang inkubasjonstid, så det vil nok vare noen uker. Dersom ditt barn får vannkopper, må barnet være hjemme til siste vannkopper er tørket inn. Som regel for de fleste, er man innafor med en uke, noen lenger. Dette grunnet infeksjonsfare i vannkoppene.
*Husk å ta med vått tøy hjem for tørk
-Husk å sjekk vottene inni, vi opplever ofte at barna har våte votter.
-Sjekk dresser og regntøy, spesielt nederst på armer og ben.
*Sjekk jevnlig om barna har nok skiftetøy.