GODT NYTTÅR!🎆
Håper alle har fått ladet batteriene og hatt en fin romjul.
Tilbakeblikk på desember måned:
Vi har hatt en koslig og til dels kald desember måned med mange opplevelser og aktiviteter.
Juleverksted, hvor barna fikk møte ulike materialer, hvor de har utforsket, sanset og fått brukt kreativiteten sin.
Lucia: Neptun og 2019-barna fra Tellus kom ned på Tellus for å synge, og det blei delt ut lussekatter. Barna koste seg litt sammen før vi gikk hver til vårt.
Nissefest: Så kom endelig dagen hvor nissen kom og det blei servert grøt i barnehagen. Og nisse kom med pakker. Her fikk barna nye verktøy til kittet som de er så glad i å leke med pluss litt ekstra kitt.
Julekonsert: 2019-barna fikk være med Neptun på julekonsert på skoland. Her sang vi for de eldre og flere foresatte som hadde møtt opp. Det blei servert grøt, kaker og nissen kom med en sjokolade. Lokal avisen Telen var der også, så det har blitt laget en artikkel fra dagen.
JANUAR
I januar starter vi med eventyret om Pannekaka. Vi vil introduserer eventyret for barna ved hjelp av konkreter, flanellograf, bilder og lydbok. Aktiviteter kan dere følge med på kidplan for å få oversikt over.
Vi kommer også til å se nærmere vinter-snø og is. Barna synes det er gøy med snø og is. Kjenne på og smake på. Det er mye vi kan gjøre med temaet vinter, både ute og inne. Som for eksempel: Fryse ulike ting, ta inn snø, male på snø, ha ulike formingsaktiviteter. Følg med på bilder av det som skjer på avdelingen.
Anne er nå på Tellus mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Onsdager er hun oppe på Neptun sammen med Månebarna. Denne dagen vil hun også ha med seg ett månebarn fra Tellus, dette vil det bli rullering på. Det vil også som vanlig på onsdager, være en ansatt fra avdelingen med en barnegruppe sammen med Månebarna på tur.
Bilder på KidPlan:
Ett tips fra oss er å se på bilder vi legger ut, sammen med barna. Dette er en fin måte å snakke sammen med barnet om hva det har vært med på og sette ord på det dere ser på bildet. Ett bilde gjør det også lettere for barnet å kunne gjenfortelle noe det de har opplevd.
"Hva har du gjort i dag?" "Vi har bare lekt!" - Dette er nok kjent for dere foreldre. Men bak dette svaret ligger det utrolig mye læring, gode opplevelser og styrking av den psykiske helsen.
Lek er psykisk helsefremmende!
På Tellus jobber vi i små grupper/ lekegrupper gjennom dagen, noe vi opplever som veldig positivt. Line Melvold skriver også om dette i boka " Barn er budbringere" Hun skriver at det er viktig å se verdien av og behovet for å organisere barna i små grupper, slik at samspillet både mellom barn og mellom barn og ansatte, får best mulig vekstvilkår. Lek skaper mulighet for å tenke og skape selv, men også og tenke og skape sammen med andre. I lek kan barn oppleve mulighet til å velge det som gir mening for dem selv og dem de leker sammen med. Lek gir barn motivasjon til å leke om igjen og om igjen og denne indre motivasjonen kan overføres til andre områder i barnets liv. Barn erfarer at man kan leke seg gjennom ny situasjoner og utfordringer for å oppleve sammenheng i livet sitt.
Når ett barn opplever noe som meningsfylt, håndterbart og begripelig styrker det barnets livsglede og psykiske helse.
Lek handler også om opplevelse av tilhørighet, samhold, fellesskap og relasjoner, og om det å få være ett betydningsfullt menneske i møte med andre. Lek er nødvendig for menneskers sosiale fungering og hjernens utvikling.
I rammeplanen for barnehager står det følgende om leken: Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre.
For å kunne legge til rette for god lek i barnehagen, sier rammeplanen at personalet skal:
- organisere rom, tid og lekemateriale for å inspirere til ulike typer lek
- bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketemaer
- fremme et inkluderende miljø der alle barna kan delta i lek og erfare glede i lek
- observere, analysere, støtte, delta i og berike leken på barnas premisser
- veilede barna hvis leken medfører uheldige samspillsmønstre
- være bevisst på og vurdere egen rolle og deltakelse i barnas lek
- ta initiativ til lek og aktivt bidra til at alle kommer inn i leken.
Studenter:
Siste uken i januar komme Ida og Fartun fra USN tilbake til oss. De skal være hos oss i 3 uker, Karianne er øvingslærer.
Litt å huske på⭐️
* Vi minner om å navne alt av klær og skotøy. Med 15 barn på avdelingen blir det vanskelig å få alt inn i rett skap, om det ikke er navnet. Navn i alt, gjør jobben vår mye enklere😊
* Til dere som har barn som sover i barnehagen- husk å ha med tynne ullvotter og ullsokker.
Hilsen fra oss på Tellus ☃️